13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Turistička inspekcija: Najviše kazni zbog mobilijara, spasilaca…

Waikiki Tivat – foto waikikibeach

Zbog rada bez odobrenja Turistička inspekcija je ove sezone izrekla kazne u iznosu od 50.000 eura. Veliki je bio i broj nepravilnosti u dijelu organizacije spasilačke službe na plažama i tu su izrečene kazne od 68.000 eura, kazala je za Radio CG, glavna turistička inspektorka Svetlana Šljivančanin.

Šljivančanin podsjeća da su zakupci plaža ove godine kasnili sa zaključivanjem ugovora i odobrenjima za rad, pa je zbog toga i bilo više kazni.

Zbog pritužbi, da pola plaže nije oslobođeno od mobilijara, izrečeno je 15.000 eura novčanih kazni.

“To je nepravilnost koja se manje pojavljuje u odnosu na prethodne godine”, kazala je Šljivančanin.

Podsjeća da je inspekcija dužna da po prijavi nepravilnosti reaguje u roku od 24 sata.

Šljivančanin kaže da je zakupac dužan da navede vrijeme naplate plažnog mobilijara. Te da zakonom nije predviđeno da to bude do 17 sati.

“Zakon ne propisuje vrijeme naplate mobilijara, već isključivo sam zakupac. Inspekcija ispituje da li zakupac poštuje onu obavezu koju je sam sebi nametnuo i ona mora biti u skladu sa zakonom”, poručila je Šljivančanin.

Ona je navela da su zakupci kupališta svoj rad podigli na viši nivo, a isto važi i za hotelijere.

Kada je riječ o primjeni novog Zakona o upotrebi duvanskih proizvoda, kako kaže Šljivančanin, ugostitelji imaju 30 dana da se prilagode novim propisima, a nakon toga kreću sa kaznama.

Sveta Nedjelja-Foto Boka News

Inspektora nikad dosta

Šljivančanin ističe da u Crnoj Gori ima 15 inspektora za primorje i tri inspektora na sjeveru.

“Pokušavamo da sa ovim brojem pokrijemo sve iz naše nadležnosti”, navela je Šljivančanin i dodala da turističkih inspektora nikad nije dovoljno.

Izvor:rtcg

Najčitanije