16.4 C
Kotor

Slušaj online radio

„Turistički cvijet“ za najljepše zelene prostore u gradu

Prigodnom svečanošću koja je sinoć upriličena na terasi hotela Palma i dodjelom nagrada, završeno je ovogodišnje jubilarno 25. izdanje tradicionalne akcije “Turistički cvijet” koju je priredila Turistička organizacija Tivat.

Akcija koja ima za cilj da animira Tivćane da uređenjem svojih dvorišta, balkona i zelenih površina doprinesu ljepšem izgledu grada pred početak ljetnje turističke sezone, odvija se u sklopu šire manifestacije TO Tivat nazvane „Dani magnolija“. Pored ostaloga, u toj akciji TO Tivat je, u protekla dva mjeseca, na prigodan način obilježila niz ekoloških datuma sa međunarodnog kalendara „zelenih događanja“, ali i konkretnim djelima pomogla čišćenju i uređenju tivatskih plaža i kupališta, odnosno obnovi biljnog fonda na javnim zelenim površinama.

Kruna svega je „Turistički cvijet“ čiji je stručni žiri od 7.maja do 1.juna obišao cijelo područje opštine Tivat, u potrazi za najljepšim primjercima uređenja privatnih i poslovnih zelenih površina.

Komisija, u sastavu prof. biologije SuadaBešković, predsjednica komisije, Stasija Kaluđerović, predstavnica TO Tivat, Jasna Deković, dobitnica nagrade 2017.godine i stručni konsultant dipl.ing. hortikulture Tanja Krstović, obišla je 42 domaćinstva. Za vrijeme obilaska napravljeno  je preko 1.000 fotografija.

U kategoriji najljepše dvorište nagrađeni su: Milan Dragić, Anka Petrović i Marita Pasković. Najljepši balkon po ocjeni žirija imaju Milka Marinić i Nikola Đukanović, a najljepšu živa ogradu gaji Bakir Džonlić. Nagradu za najljepše stablo magnolije dobila je Ljiljana Tripović, a najljepša zelena površina je ispred stambenog objekta Lamela 4.  Za najljepšu zelenu površinu  ispred poslovnog objekta nagrađen je hotel “La Roche”. Najkreativniji u kategoriji hortikulturno uređenje dvorišta- kreativni detalj su Andrej Francesković i Sanja Stojković.

Za višegodišnji doprinos u hortikulturnom uređenju na području opštine Tivat nagrađena je Branka Mijović, a za najljepši klasični vrt-ambijentalna cijelina- kutak,  Sandra Luković. Najuređeniji gradski prostor je obala Pine, pa se priznanjem okitilo i tivatsko Komunalno preduzeće.

U ovogodišnjoj akciji dodijeljene su i zahvalnice, koje su dobili  OŠ “Drago Milović” za inicijativu uređenja školskog prostora, kao i Kolo srpskih sestara  za hortikulturno uređen prostor ispred crkve Sv.Save.

Nagrade i priznanja laureatima uručila je direktorica TO Tivat Gabrijela Glavočić.

Najčitanije