27 C
Kotor

Slušaj online radio

Turska donirala finansijska sredstva Fondaciji Auschwitz-Birkenau

Aušvic foto EPA

Turska je donirala finansijska sredstva Fondaciji Auschwitz-Birkenau u Poljskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Tunc Ugdul, turski ambasador u Poljskoj, predao je donaciju od 30.000 eura Piotru Cywinskom, direktor Državnog muzeja Auschwitz-Birkenau, objavili su iz Ambasade Republike Turske u Varšavi.

Turska je tokom Drugog svjetskog rata spasila mnoge Jevreje od Holokausta, navode iz Ambasade i dodaju da će nastaviti pružati podršku i davati doprinos fondaciji.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2005. godine proglasila je 27. januar Međunarodnim danom sjećanja na Holokaust. Auschwitz-Birkenau, najveći nacistički koncentracijski logor u Drugom svjetskom ratu, oslobođen je 27. januara 1945. godine.

“Međunarodni događaji povodom sjećanja na Holokaust održavaju se u našoj zemlji od 2011. godine, pod pokroviteljstvom visokopozicioniranih državnih dužnosnika“, istakli su iz Ambasade.

Dodaje se da je Direkcija za komunikacije Turske u saradnji sa Fondacijom Auschwitz-Birkenau izradila web stranicu za podizanje svijesti o Holokaustu.

“Turska poziva sve strane da pruže svaku vrstu podrške za dugoročno konzerviranje i obnovu spomenika i muzeja Auschwitz-Birkenau. To je zajednička odgovornost čitavog čovječanstva“, poručuju.

U saopštenju se naglašava da je Memorijalnom muzeju Auschwitz-Birkenau potrebna podrška zbog finansijskih problema izazvanih pandemijom koronavirusa.

Više od milion Jevreja je pogubljeno ili je umrlo u zloglasnom koncentracijskom logoru Auschwitz-Birkenau tokom Drugog svjetskog rata.

Najčitanije