20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Turska policija zatvorila središte Istanbula kako bi spriječila paradu ponosa

Pride u Istanbulu Foto: EvrenKalinbacak / Shutterstock

Aktivisti u Istanbulu marširali su protiv diskriminacije nad transrodnim osobama unatoč tome što su dužnosnici u nedjelju zabranili gradsku Povorku ponosa zbog straha da predstavlja prijetnju obiteljskim vrijednostima.

Policija je unatoč tome uspjela spriječiti sudionike parade da prosvjeduju na središnjem gradskom trgu Taksim poduzevši veliku blokadu cesta.

Prekinute su i veze podzemne željeznice koje su mogle dovesti prosvjednike do trga Taksim. Prema aktivističkoj udruzi Kaos GL, policija je organizirala “napade” na sudionike demonstracija.

Guverner Istanbula, Davut Gül, objavio je na Twitteru u petak da neće dopustiti nikakve događaje “koji ugrožavaju instituciju obitelji”.

I drugi turski gradovi također su zabranili marševe i događaje povezane s mjesecom ponosa, koji se održava diljem svijeta u lipnju i služi poboljšanju vidljivosti lezbijki, gejeva, biseksualaca, trans osoba i cijele LGBTQ zajednice.

Turski dužnosnici zabranili su takve događaje prethodnih godina. Vlada pod predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoanom više je puta izrazila snažne anti-LGBTQ osjećaje.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije