16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

U Baošićima počela izgradnja mula i proširenje kupališta, priobalni pojas ugrožen gradnjom plaža

Pravljenje mula i proširenje plaže u Baošiću – Foto K.M.

Sav priobalni pojas Boke ugrožen je gradnjom plaža kao i gradnjom marina. Stepen izgrađenosti marina i broj vezova unutar Boke već je premašio dozvoljenu brojku, a mislimo da je prethodnim studijama ona bila limitirana na 500 vezova, smatraju u Ekološkom društvu “Boka”

U martu prošle godine dio žitelja Baošića, baš kao i hercegnovski ekolozi, protestovali su zbog najvaljene gradnje hotelskog objekta i nasipanja plaže u ovom mjestu. Tada su izrazili bojazan da će nasipanje plaže ugroziti osjetljivi ekosistem mora, posebno staništa školjke palastura. Ove godine, protesta nema, a u Baošićima teče uređenje pješčanog kupališta na površini od 1.300 m2 čiji je zakupac firma ruskog vlasnika “Plaža Perla” d.o.o., sa sjedištem u Herceg Novom. Prema glavnom projektu, investitor će izgraditi novo zaštitno mulo na istočnom kraju plaže, rekonstruisati i proširiti postojeći betonski dio na kojem će biti postavljeni plažni bar i sanitarni objekat. Radi formiranja nove pješčane mase, investitor će nasuti plažu krupnim kamenjem i završnim slojem pijeska. Planirana novoizgrađena plažna površina iznosiće 1.300 m2 u okviru zahvata od 80 m. Izvođač radova je firma Megatron d.o.o. iz Herceg Novog.

Iz Morskog dobra je potvrđeno da je investitor pribavio neophodnu dokumentaciju za uređenje plaže.
Podsjetićemo, Ekološko društvo “Boka” je i prošle godine potvrdilo da investitor ima sve potrebne dozvole, ocijenivši da do toga ne bi smjelo doći u državi koja nosi epitet ekološka. I danas tvrde isto.

– Sav priobalni pojas Boke ugrožen je gradnjom plaža, bez obzira da li se rade pješčane ili betonske plaže, kao i gradnjom marina. Stepen izgrađenosti marina i broj vezova unutar Boke već je premašio dozvoljenu brojku, a mislimo da je prethodnim studijama ona bila limitirana na 500 vezova. Danas imamo Portonovi, Lazure i ove male marine i brojka uveliko prelazi 1.000 i to je jedan od prvih činilaca zagađenja morskog priobalja – smatraju u Ekološkom društvu “Boka”.

Posebno podvalače da je pravi dar prirode kada se pojavi palastura jer ona je činilac zdrave sredine i čistog priobalja.

– Tako da je svako njeno ugrožavanje priča o tome da mi uništavamo našu životnu sredinu i odnose u prirodi. Kada je primijećena palastura, primijećeni su i morski krastavci i neke druge biljne i životinjske vrste koje zaslužuju da budu zaštićene. Zaliv Boke je dio prirodne i kulturne Unesko baštine i zato treba obratiti punu pažnju na zaštitu priobalja i kopnenog dijela – poručili su uz Ekološkog društva “Boka”.

Projekat se realizuje prema planskim dokumentima

– Projekat uređenja realizuje se prema planskim dokumentima, odnosno važećem DSL-u za sektor 5 Kumbor – Đenovići – Baošići. Na osnovu važećeg DSL-a Upravni odbor Morskog dobra je na sjednici 18. juna 2018. godine usvojio odluku (broj: 0203-2441/29) o objavljivanju javnog poziva za prikupljanje ponuda zainteresovanih investitora. Vlada Crne Gore je zaključkom (broj: 07-4042) od 13. septembra 2018. godine dala saglasnost na odluku o objavljivanju javnog poziva – objašnjavaju iz Morskog dobra i dodaju da je njihova tenderska komisija odlukom (broj: 0210-3755/2) od 3. decembra 2018. godine kao najuspješniju izabrala ponudu Društva “Plaža Perla” iz Herceg Novog i 27. decembra iste godine sa njima zaključilo i ugovor o korišćenju morskog dobra.
U skladu sa ugovorom, korisnik je izradio glavni projekat uređenja. Na idejno rješenje uređenja saglasnost je 22.8.2019. godine dala glavni gradski arhitekta Marina Sekulić.

/K.M./

Izvor:Dan

Najčitanije