10 C
Kotor

Slušaj online radio

U Berlinu sahranjene kosti žrtava nacista, ubijenih u ime nauke

Istra·ivaci su od 2015. otkopavali fragmente kostiju na mestu gde je sada berlinski Slobodni univerzitet. U vreme nacista, tu je bio Institut cara Vilhelma za antropologiju, ljudsko naslede i eugeniku. Nije jasno odakle kosti tacno poticu, a organizacije poput Centralnog saveta Jevreja usprotivile su se daljem istra·ivanju fragmenata. (dpa – standardna prava upotrebe) Foto: Monika Skolimowska/dpa

Na berlinskom groblju Valdfridhof sahranjeni su posmrtni ostaci žrtava zločina učinjenih “u ime nauke.” Proteklih godina je pronađeno hiljade kostiju za koje se veruje da potiču od žrtava nacista koji su pravili eugeničke eksperimente.

U zemlju je u četvrtak položeno pet kovčega sa oko 16.000 fragmenata kostiju. “U nehumanoj praksi rasističkih istraživanja nije bilo mesta za sahranu ostataka; oni su bacani u jame,” rekao je Danijel Botman (Daniel Botmann) iz nemačkog Centralnog saveta Jevreja.

“Danas, nosimo bezbroj života, čiji su glasovi i biografije izbrisani, na večni počinak.”

Istraživači su od 2015. otkopavali fragmente kostiju na mestu gde je sada berlinski Slobodni univerzitet (FU). U vreme nacista, tu je bio Institut cara Vilhelma za antropologiju, ljudsko nasleđe i eugeniku.

Nije jasno odakle kosti tačno potiču, a organizacije poput Centralnog saveta Jevreja usprotivile su se daljem istraživanju fragmenata. Smatra se da su sa mesta povezanih sa nacistma, uključujući i koncentracioni logor Aušvic, gde je nacistički lekar Jozef Mengele sprovodio ubistvene eksperimente nad zatvorenicima.

Međutim, kosti su možda i iz kolonijalne prošlosti Nemačke.

“Specifikacija žrtava prema određenim grupama bi na kraju ponovo vodila rasističkim metodama i ideologijama prošlosti,” rekao je predsednik FU Ginter Cigler (Günter Ziegler).

“To istovremeno znači da žrtve ostaju bezimene i bez lica. Ali možemo ih se sećati,” rekao je Cigler.

“Polomljene, bačene, sahranjene u rupe u zemlji,” opisao je Kristof Rauhut (Cristoph), direktor berlinske regionalne kancelarije za spomenike, kako su ljudski ostaci izgledali kada su ih otkrili.

Na sahrani u četvrtak, koja nije imala verska niti evropocentrična obeležja, što su tražila udruženja žrtava, okupilo se stotinak ljudi.

Prve kosti su slučajno pronađene 2014. na zemljištu Slobodnog univerziteta. Tada je bilo kritika što su kremirane bez prethodne istrage. Na tom mestu sada je natpis: “U znak sećanja na žrtve zločina učinjenih u ime nauke.”

Izvor:dpa

Najčitanije