12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

U Betini porinuta nova drvena gajeta: pogledajte remek-djelo meštra Tome Pavića

Drvena Gajeta – foto Muzej betinske drvene brodogradnje

Muzej betinske drvene brodogradnje na svojoj facebook stranici objavio je lijepu vijest o porinuću gajete.

˝Imamo novu gajetu u mulu!˝

Porinuta je gajeta meštra Tome Pavića, dužine 7,35 m, a širine 2,65 m, klasičnog uređenja, na trećinu pokrivena i robusnije građe.

U radu je Tomi pomagao sin Josip – Bepo. Podjela radova je bila takva da je radio svatko svoj dio posla, odnosno ono što zna. Tome je “sinjiva” i spremao konstruktivne dijelove, a Bepo “zabija, brusija, štukiva, pituriva” i pomagao gdje je trebalo. Gajetu su napravili prvenstveno za jedrenje, a zimi za u masline po okolnim otočićima. Nacrt za gajetu Tome je napravio po gajeti Košte koju je izradio 2011. godine. Nova gajeta je duža 10cm u odnosu na staru gajetu, uz male dorade u formi poput nešto šire krme i niže prove. Drvo koje su koristili u gradnji je hrast, sve slavonski hrast lužnjak, paluba je od ariša, a pajoli od smreke. Do ljeta će se staviti jarbol i lantina, a planiraju ploviti na regati u Ugriniću. Čestitamo meštrima!

Nacrt za gajetu Tome je napravio po gajeti Košte koju je izradio 2011. godine. Nova gajeta je duža 10 centimetara u odnosu na staru gajetu, uz male dorade u formi poput nešto šire krme i niže prove. Drvo koje su koristili u gradnji je hrast, sve slavonski hrast lužnjak, paluba je od ariša, a pajoli od smreke. Do ljeta će se staviti jarbol i lantina, a planiraju ploviti na regati u Ugriniću – kazali su iz Muzeja betinske drvene brodogradnje.

Najčitanije