26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

U BiH 127 pozitivnih na korona virus

Korona virus BiH – foto RFE

U Bosni i Hercegini još jedna osoba zaražena je korona virusom čime se broj zaraženih popeo se na 127, od čega je 90 slučajeva u Republici Srpskoj, a 37 u Federaciji.

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva potvrđeno je da je kod još jedne osobe u Konjicu utvrđeno prisustvo korona virusa. Broj zaraženih u ovom gradu time se popeo na 11.

Testiranjem uzorka u Goraždu je potvrđen još jedan, četvrti slučaj infekcije korona virusom. Prema riječima epidemiologa Medine Bičo, direktorice Zavoda za javno zdravstvo Goražde, radi se o 65-godišnjoj Goraždanki koja je živjela u istom domaćinstvu sa osobom kod koje je ranije utvrđena zaraza korona virusom.

Ona je prije testiranja smještena u izolatorij Kantonalne bolnice jer se radi o hroničnoj bolesnici, a trenutno je dobrog općeg stanja, ali sa simptomima povišene temperature.

U entitetu Republika Srpska u nedelju, 22. marta zabilježen je 31 novi slučaj zaraze korona virusom, sopštio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

“Od 118 uzoraka koje smo uradil u posljednja dva dana 31 je bio pozitivan što je 27 posto od ukupno urađenih nalaza. Od danas potvrđenih slučajeva 19 su muškarci a 12 žene. Sada u Republici Srpskoj imamo 90 osoba koje su zaržene korona virusom”, rekao je Šeranić.

Trenutno je, prema riječima Šeranića u Republici Srpskoj, pod zdravstvenim nadzorom 13.538 osoba.

Na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine uveden je policijski sat, odluke o zabrani kretanja su odnijeli oba bh etntita i Brčko distrikt.

Najčitanije