14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

U Boki Kotorskoj tradicionalno obilježavanje Velike Gospe

Zvona sa brojnih crkava u Boki Kotorskoj, još u jutarnjim satima najavila su Blagdan Velike Gospe, Uznesenja Blažene Djevice Marije, koji se tradicionalno obilježava na otoku Gospa od Škrpjela svetim misama, u prisustvu velikog broja mještana, hodočasnika i turista.

„Velika Gospa posebno se slavi ovdje na otoku Gospe od Škrpjela koji je najznačajnije svetište istočnog dijela Jadrana. Veliku Gospu u Boki podjednako poštuju vjernici  katolici i pravoslavni. Danas na otočiću bude između 30 i 40 posto vjernika koji nisu katolici, koji ispovjedaju istoga Krista, Bogorodicu. To je ljepota Boke Kotorske jer tražimo ono što nas povezuje.

Često me pitaju čija je ovo Crkva, ja kažem Božja, nastave sa pitanjima pa čija je Crkva, ja kažem Bogorodičina, peraška, onda na kraju kada već insistiraju, kažem katolička.

Nastojim uvijek povezivati sve ljude na svijetu, a pogotovo katolike i pravoslavne. To su kako reče jedan papa dva plućna krila, lijevo i desno, da možemo ljepše i ugodnije disati i boriti se sa svim onim sa čime se čovjek susreće u svom kršćanskom životu.

Velika Gospa 15. VIII 2019. foto Boka News

Danas smo zahvalni i braći Martešić koji su još 1452. godine, na hridi našli sliku Bogorodice, prenijeli je u Perast. Kada je jedan od braće obolio, pomolio se Gospi i ozdravio. Peraštani su nosili sliku iz njihove obiteljske kuće u crkvu Svetog Nikole koja je danas u ruševnom stanju, iznad glavne crkve Svetog Nikole u Perastu, da bi kasnije na hridi, škrpjelu, gdje su našli sliku, počeli graditi otok, kako bi na njemu kasnije sagradili crkvu. Naši preci su imali čvrstu nadu da će na tom njihovom trudu, na nasutom otočiću nakon dvjesto godina izrasti jedna predivna crkva koja će povezivati i ujediniti ljude iz svih krajeva svijeta“ – kazao je za Boka News upravitelj svetišta Gospe od Škrpjela don Srećko Majić.

Velika Gospa 15. VIII 2019. foto Boka News

Centralnu svetu misu na otoku Gospe od Škrpjela u 18 sati služiće apostolski nuncij Luiđi Pezuto (Luigi Pezzuto).

Vjernici u Crnoj Gori proslavljaju blagdan Velike Gospe svetim misama na otoku Isusovaca Gospe od Milosti u Tivatskom zalivu i u Baru, u benediktinskom samostanu Gospe Ratačke.

Izvor:M.M.

Najčitanije