18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

U Boku stiže plutajući dok za novo remontno brodogradilište za jahte u Bijeloj

Detalj sa tegljenja doka za Bijelu

Bijeljanski brodoremont ponovno kreće nakon pauze duge sedam godina


Plutajući dok kojeg je koncesionar brodogradiišne luke Bijela, kompanija Adriatic 42 iz Tivta nedavno kupila u Turskoj, u petak ujutro stići će na sidrište luke Zelenika u Boki Kotorskoj.

To je prvi  put da u zaliv Boke nakon čak 41 godine, dolazi novi brodoremonti kapacitet ovog tipa, jer je posljednji novi plutrajući dok nosivosti 3.500 rtona, ovdje stigao daleke 1981.godine u tivatski Arsenal iz Trogira gdje je taj dok i sagrađen za potrebe tadašnjeg tivatskog vojnog brodogradilišta.

Plutajući dok koji je u Turskoj nabavila komapnija Adriatic 42 znatno je veći: dug je 180 i širok 37 metara, a na sebi iz mora radi remonta, može podići brodove teške do 10.000 tona. Karakteristike ovpog doka safgrađenog 2017. u turskom brodogradilištu Hat-San Shipyard, omogućavaju mu da primi i  najveće jahte na svijetu. On će ubuduće biti glavni dokovski kapacitet novog brodoremontnog centra za mega i super jahte kojeg na mjestu nekadašnjeg Jadranskog brodogradilišta Bijela, razvija kompanija Adrioatic 42.

Ta firma je inače, zajednički poduhvat  – konzorcijum tivatskog Porto Montenegra i kompanije Drydocks World, dijela čuvene DP World grupe iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Adriatic 42 dobila je 30-godišnju koncesiuju na korišćenje brodogradilišne luke Bijela i do sada je, pripremajući se za početak poslovanja i pružanja usluga jahtama koje dolaze u Crnu Goru a što se očekuje do kraja ove godine, uložila oko 40 miliona eura, od čega se najveći dio odnosi  upravo za kupovinu plutajućeg doka u Turskoj. Početkom rada servisnog centra Adriatic 42, u Bijeloj će se obnoviti industrijska brodoremontna djelatnost koja ovdje ima tradiciju dugu skoro čitav jedan vijek, sa pauzom u proteklih sedam godina od kada je sredinom 2015. nekadašnje Jadransko brodogradilište Vlada Crne Gore ciljano poslala u stečaj.

tTegalj doka prilikom polaska iz Turske

Inače, plutajući dok je iz turske luke Yalova prema Bijeloj krenuo 14.juna u teglju velikog norveškog remorkera „FFS Arion“. Tegalj koji je, ukjučujući remorker i sam dok, ukupno dugačak 420 metara, proteklih se deset dana kretao brzinom između 4 i 6 čvorova nekoliko stotina morskih milja uz obale tjesnaca Dardaneli, te Mramornog, Egejskog, Jonsko i na kraju Jadranskog mora u koje je kroz Otrantska vrata, tegalj uplovio juče.

U zaliv Boke tegalj koji čine 45 metara dugi „FFS Arion“ i 180 metara dugačak plutajućli dok, uvešće pomorski pilot, kapetan Željko Malović. Na sidrištu luke Zelenika  u petak ujutro, plutajući dok će dočekati i pregledati naše pomorske vlasti i dati mu tzv. slobodan saobraćaj nakon čega će on remorkerima „Boka Bay“ i „Boka Sky“ lokalne firme „Boka Pilot & Tug Service“  koja će ubuduče raditi za Adriatic 42, biti doveden u Bijelu i pozicioniran uz već pripremljenu stalnu ifrastrukturu – pilone i tzv. utvrdice preko kojih će dok biti fiksiran na poziciji gdje će raditi u akvatorijumu budućeg servisnog centra za jahte.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije