20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

U Britaniji rekordnih 53.135 novozaraženih

Britanija foto EPA

Britanska vlada izvijestila je o 53.135 novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, što je najveći broj otkako su sredinom 2020. počela masovna testiranja i predstavlja nagli porast u odnosu na prethodni rekord od 41.385 novozaraženih od ponedjeljka.

I broj smrtnih slučajeva je najviši u posljednjih 28 dana i u utorak je iznosio 414 u odnosu na 357 u ponedjeljak, a od početka pandemije je ukupno u Ujedinjenom Kraljevstvu od posljedica covida-19 umrlo 71.567 ljudi.

Britanija se trenutačno bori s novom inačicom COVID-a za koju znanstvenici kažu da je u stanju brže se širiti.

– I dalje bilježimo velik broj novozaraženih u cijeloj Velikoj Britaniji, što je iznimno zabrinjavajuće, osobito jer su nam bolnice preopterećene, rekla je Susan Hopkins, viša medicinska savjetnica za javno zdravstvo. Dodala je da su neke brojke koje se odnose na porast broja slučajeva tako visoke zbog kasnijih rezultata uslijed božićnih blagdana, no da su “uglavnom odraz stvarnog povećanja”.

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock u srijedu će objaviti nove informacije o regionalnim restrikcijama povezanim s koronavirusom.

Britaniji potrebne strože mjere da izbjegne novu “katastrofu”

Velika Britanija treba uvesti strože mjere kako bi izbjegla novi val umrlih od novog soja koronavirusa, upozorio je vodeći epidemiolog.

Britanija je potvrdila 41.385 slučajeva u ponedjeljak, najveći broj od početka masovnijih testiranja sredinom 2020., a bolnice imaju više covid pacijenata nego za vrijeme prvog vala pandemije koronavirusa u travnju.

– Ulazimo u vrlo opasnu novu fazu pandemije i bit će nam potrebna odlučna i rana nacionalna akcija kako bi se spriječila katastrofa u siječnju i veljači, rekao je za BBC Andrew Hayward, profesor zaraznih bolesti sa Sveučilišta u Londonu. Zaista promatramo situaciju u kojoj se krećemo u gotovo potpuni lockdown, rekao je Hayward.

U Britaniji je umrlo više od 71.000 ljudi od Covida-19.

Britanija je uvela strože mjere za dijelove Engleske 19. prosinca, zatvorila sve trgovine koje nisu nužne i uglavnom zabranila druženja zbog novog, zaraznijeg soja koronavirusa. Tjedan dana kasnije proširila je mjere na šire područje koje pokriva gotovo polovicu populacije Engleske. No vlada se zasad opire uvođenju potpunog nacionalnog zatvaranja.

Glasnogovornik premijera Borisa Johnsona komentirao je zabrinutost Haywarda i rekao novinarima da vlada neprestano preispituje uvedene mjere.

Većina škola u Engleskoj otvorit će se 4. siječnja. Hayward je rekao da bi iz epidemiološke perspektive škole trebale ostati zatvorene, ali bi zbog siromašnijih učenika koji imaju poteškoća s nastavom online, bilo poželjnije uvesti ograničenja na druga područja javnog života.

Izvor:Hina

Najčitanije