10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

U Brodosplitu bi ove godine trebala početi gradnja 226-metarskog stambenog broda vrijednog preko pola milijarde eura?

U Hrvatskoj bi ove godine trebala početi gradnja broda koji će imati 547 rezidencija u rasponu od jedne do četiri spavaće sobe. Oni koštaju do 7,1 milijuna eura svaki za izravnu kupnju ili od cca 350 tisuća eura za najam na 12 ili 24 godine, piše metro.co.uk, a prenosi Škveranka.

Storylines, tvrtka koja stoji iza broda, kaže da će imati 20 restorana i barova, tri bazena, umjetnički studio, kuglanu i prostor za vježbanje kućnih ljubimaca. Za ljubitelje fitnessa bit će na raspolaganju staza za trčanje, teretana, studio za jogu, golf simulatori i igralište.

Mnogi promatrači unutar tradicionalne industrije krstarenja skeptični su hoće li svi planirani stambeni brodovi biti izgrađeni, ali Storylines kaže da je Narrative, koji će raditi na čišćem ukapljenom prirodnom plinu, u fazi projektiranja i inženjeringa i da bi prvi čelik trebao biti izrezan kasnije ove godine u brodogradilištu Brodosplit.

“Radujemo se što ćemo isploviti s nevjerojatnom zajednicom avanturista. Oni moraju otkriti cijeli svijet i mi smo oduševljeni što im možemo omogućiti da ostvare svoje cjeloživotne snove da budu građani svijeta.

Uzbuđeni smo što radimo zajedno s hrvatskim brodogradilištem Brodosplit u Splitu na našem prvom privatnom rezidencijalnom brodu koji će biti nazvan MV Narrative.

Bilo nam je važno izgraditi brod u Europi i oduševljeni smo partnerstvom s Brodosplitom na projektu”, naglasio je suosnivač Storylinesa Shannon Lee.

Najinovativniji aspekt dizajna je paluba marine na razini vode gdje će putnici moći koristiti jet ski ili kajake, ili jednostavno zaroniti u more kada je brod usidren.

Očekuje se da će Narrative oploviti svijet svakih 1000 dana, zaustavljajući se na nekoliko noći u većini luka. Stanovnici će moći dolaziti i odlaziti kako žele, pozvati prijatelje na brod da ostanu ili iznajmljivati svoje stanove kada nisu na moru.

“Bit će to najluksuzniji stambeni brod koji građanima svijeta omogućuje da žive zdravim i aktivnim životom slobode i avanture, a da pritom zadrže svoj radni i obiteljski život. Onaj u kojem mogu uživati ​​u jedinstvenim, nezaboravnim iskustvima koja im mijenjaju život dok putuju svijetom iz udobnosti doma.”

Podsjetimo, predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak početkom ožujka u razgovoru za Lider najavio skorašnje potpisivanje ugovora za prvi takav brod, vrijednosti preko pola milijarde eura.

“Koncem 2021. godine ugovorili smo gradnju luksuznog broda vrijednosti preko sto milijuna eura, a osobito smo ponosni na očekivani skori početak gradnje mega-jahte, daleko veće po vrijednosti. U 2022. godini očekuje nas isporuka još jednog broda za krstarenje polarnim područjima, drugog u nizu za istog brodovlasnika, a nadamo se tada i objavi polaganje kobilice i za treći brod u seriji.

Trend u industriji krstarenja snažno se okreće prema manjim i srednjim brodovima luksuznog nivoa opremanja što dodatno ojačava našu poziciju s obzirom na prepoznatljivost Brodosplita u tom segmentu kao i velikim rezidencijalnim brodovima gdje kabine postaju stambene jedinice i prodaju se kao oblik trajnog vlasništva. Evo mogu najaviti i skorašnje potpisivanje ugovora za prvi takav brod, vrijednosti preko pola milijarde eura“, rekao je.

“Naravno, ključni su preduvjeti realizacije tih projekata, a time postizanja i pune najmanje petogodišnje zaposlenosti brodogradilišta, osiguranje financiranja gradnji na kojem se upravo intenzivno radi, kao i investicije u infrastrukturu poput prilagodbe, ali i gradnje novih hala za mega-jahte te nabave mostne dizalice nosivosti barem 650 tona”, poručio je prvi čovjek hrvatskog brodogradilišta Brodosplit Tomislav Debeljak.

Najčitanije