20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

U Brodosplitu počela gradnja polarnog kruzera

Antarktika foto internet

U Brodosplitu je u ponedjeljak započela gradnja broda za krstarenje polarnim područjima na Arktiku i Antarktiku, koja bi trebala biti završena do kraja 2020. godine.

Brod, čiji je naručitelj tvrtka Quark Expeditions u sastavu Travelopia grupcije, moći će ugostiti 200 putnika smještenih u 103 luksuzno opremljene kabine, o kojima će se brinuti 116 članova posade. Brod će biti dugačak 128, a širok 21,5 metara.

»Ovo je najskuplji ugovoreni kruzer u Hrvatskoj dosad, visoke luksuznosti i performansi,« rekao je predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak, ne želeći navoditi cijenu broda.

Istaknuo je kako će se njegova gradnja pokazati kao Brodosplitov iskorak, jer će se opremanje broda obaviti na podu, tj. u sekcijama, prije nego što ode na navoz.

»Tako će se povećati kvaliteta broda i smanjiti ukupno vrijeme gradnje,« kazao je Debeljak.

Po njegovim riječima, na gradnji će biti angažirano 500 radnika, a s kooperantima ukupno više od hiljduu.

Na novinarski upit o stanju u knjizi narudžbi, Debeljak je rekao kako su Brodosplitovi kapaciteti popunjeni u sljedećih desetak godina.

»Ovaj brod bit će više od broda. Bit će to operativna baza za polarne avanture bez premca. Naši gosti putuju s Quarkom kako bi maksimizirali svoje ekspedicijsko iskustvo, pomjerili svoje granice i uživali u čarima polarnih područja,« rekao je predsjednik Quark Expeditionsa Andrew White.

«Stvorili smo brod bez premca u svojoj klasi, ne samo partnerstvom s industrijskim liderima kao što su Brodosplit i LMG Marin, koji su jednako predani pomicanju granica kao i mi, nego i konzultirajući se s našim polarnim stručnjacima i voditeljima ekspedicija koji bolje od bilo koga znaju što gosti žele od svog polarnog putovanja,’’ dodao je.

Kazao je kako je brod dizajniran tako da može stići do »najljepših mjesta na našem planetu.«

»Polarni prostori su istovremeno spektakularni i okrutni. Naš novi brod putnike će odvesti tamo na siguran i ugodan način, pružajući im iskustva koja će zauvijek pamtiti i dopuštajući im da cijene ljepotu i veličanstvenost prirode bez njezina ugrožavanja,« istaknuo je White. Quark Expeditions je pružatelj polarnih avanturističkih putovanja već tri desetljeća. Uz raznoliku flotu posebno opremljenih brodova za male ekspedicije, ledolomce i avanture na kopnu, nudi pristup najzabačenijim mjestima na Zemlji.

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije