23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

U Cavtatu pokušavaju spasiti palme od surlaša…

Cavtat

I u Opštini Konavle čine sve ne bi li palme na cavtatskoj rivi zaštitili i očuvali od palminog surlaša, stoga ni čudi da je na sjednici Opštine Konavle postavljeno pitanje što se radi ne bi li palme opstale.

Načelnik Opštine Konavle Božo Lasić kazao je kako će se u dogledno vrijeme možda morati posegnuti i za nekim drugim rješenjima, poput sadnje česvina, ako se palme pod najezdom nametnika ne uspiju očuvati.

-Svako tretiranje palmi stoji nas oko 20 tisuća kuna, a mi smo među prvima o napravili. Žao mi je zbog vizura Cavtata, palme su 30-tih godina prošlog stoljeća donesene iz Herceg Novog i postale su dio Cavtata. Nažalost njima nema spasa i moramo pod hitno naći što staviti umjesto njih. To moramo napraviti već u idućim mjesecima. Česvina je možda najbolje rješenje.- rekao je načelnik Lasić.

Načelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, komunalni sustav i gospodarenje nekretninama Opštine Konavle Miljenko Mikulić kazao je za portal Dubrovnikpress.hr kako postoje i neke nove metode zaštite kojima bi se palme u konačnici mogla očuvati.

– Palme u Cavtatu nisu u toliko lošem stanju, ali se na pojavio nametnik i mi smo preventivno djelovali i u decembru kada smo ih tretirali, i u januarau smo još jednom ponovili taj postupak. Inače, tokom zime nametnik je u stanju hibernacije i čim se aktivira mi ćemo ponoviti cijeli postupak zaštite. Zaražena je samo jedna palma jer smo od prve pojave štetnika u 2016. na vrijeme reagirali i od tada redovito u suradnji s tvrtkom Đardin d.o.o. tretiramo palme zaštitnim sredstvima. – rekao je Mikulić, istaknuvši kako postoje i neke nove metode tretiranja palminih stabala koje bi mogle biti efikasne.

– Palme su simbol Cavtata i zaista u Opštini radimo sve kako bismo ih uspjeli očuvati. Postoji i nova metoda zaštite palminih stabala prema kojoj se zaštitna sredstva injektiraju direktno u deblo palmi, a procjena struke je da ćemo cavtatske palme ipak uspjeti spasiti baš zbog pravovremenog reagiranja. Postoji još jedna metoda koja je onako malo drastična, a radi se o piljenju debla i premazivanja smolom, ali to nam je zadnja opcija. Nadam se da neće do toga doći jer zaista radimo sve što je u našoj moći da spasimo cavtatske palme. – rekao je pročelnik UO za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, komunalni sustav i gospodarenje nekretninama u Opštini Konavle Miljenko Mikulić.

Najčitanije