25.3 C
Kotor

Slušaj online radio

U Crnoj Gori prvi slučajevi infekcije tzv. nevidljivom podvarijantom koronavirusa

Tivat – Vakcinacija – CG – foto Boka News

Crnogorski epidemiolozi registrovali su prva četiri slučaja infekcije tzv. nevidljivom podvarijantom omikrona, prenijeli su u subotu mediji, ali istodobno tvrde da nema razloga za zabrinutost.

U saopštenju crnogorskog Instituta za javno zdravlje navodi se da se ta zemlja pridružila popisu od 60 država u kojima je registrovan taj visokozarazni soj, među kojima su i zemlje regije poput Hrvatske, Slovenije i Srbije.

“Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da nova podvarijanta omikrona BA.2 nije ‘varijanta za zabrinutost’, što znači da ne postoje trenutni dokazi da će ta nova podvarijanta omikrona pogoršati prijenos virusa, ozbiljnost kliničke slike bolesti, učinkovitost postojećih cjepiva i djelotvornost protuepidemijskih mjera”, piše u priopćenju crnogorskih epidemiologa.

Broj oboljelih zadnje dvije sedmice pao je s rekordnih više od tri hiljade na oko 500, zbog čega su crnorske zdravstvene vlasti odlučile zatvoriti dva covid centra u Podgorici, ali i dalje su na snazi stroge epidemiološke mjere.

Ublažavanje mjera zahtijevaju ugostitelji koji su za nedjelju u Podgorici najavili protest, jer tvrde da trpe velike finansijske gubitke.

U Crnoj Gori na snazi je i dalje obavezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom, zabrana okupljanja više od 50 osoba dok je radno vrijeme kafića i restorana ograničeno do ponoći.

Izvor:Hina

Najčitanije