13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

U Domu zdravlja Kotor počela vakcinacija protiv HPV

Vakcina – foto EPA

Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV), jednog od glavnih uzročnika karcinoma grlića materice, počela je u ponedeljak, 26. septembra 2022.godine, u svim domovima zdravlja u Crnoj Gori.

“Vakcine se primaju u dvije doze sa razmakom od šest mjeseci i, prema podacima Instituta za javno zdravlje, njima se može spriječiti devet od deset slučajeva karcinoma grlića materice, koji je trenutno među pet vodećih oboljenja, kada su u pitanju maligne bolesti žena u Crnoj Gori”, naveli su iz Doma zdravlja Kotor.

Primarna ciljna grupa kojoj je, kako se navodi,  namijenjena vakcina u Crnoj Gori tokom 2022/23. godine su djevojčice četvrtog razreda osnovne škole, uzrasta nakon devetog rođendana.

“Izabrani pedijatrijski timovi Doma zdravlja Kotor počeli su da pozivaju roditelje djevojčica ove starsone dobi da zakazuju vakcinaciju prvom dozom HPV vakcine”, dodaju iz te zdravstvene ustanove.

Vakcina protiv HPV-a je, po njihovim riječima, “apsolutno” bezbjedna, ozbiljnije neželjene reakcije su izuzeto rijetke, a najdjelotvornije je da se primi u periodu između devete i 13. godine života djeteta.

“Dom zdravlja Kotor poziva roditelje djevojčica koje pripadaju ciljnoj grupi, da se odazovu pozivu i vakcinšu svoju djecu i na taj način ih zaštite od obolijevanja ove maligne bolesti, koja je jedna od najčešćih u ženskoj populaciji”, poručuju iz te ustanove.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije