18 C
Kotor

Slušaj online radio

U Dubrovniku se otvara Muzej crvene povijesti

Muzej crvene povjesti

Grupa mladih Dubrovčana je vlastitim sredstvima pokrenula projekat kojim će turistima i domaćem stanovništvu prezentirati socijalističku istoriju Hrvatske.

“Želimo mlađe generacije zainteresirati za povijest koja je vezana uz naše roditelje. Tako ćemo bolje razumjeti njih, ali i nas same’, kaže Krešo Glavinić, prenosi portalnovosti. com

Kako je riječ o nezavisnom projektu, finansiraju ga sami, uz pomoć porodica, prijatelja i kredita, a sam Krešo Glavinić je u tu svrhu prodao svoju jedrilicu od deset metara. Iako su sakupili većinu postava, pozivaju sve da im pošalju svoje fotografije ili priče iz socijalističkog perioda.

Uz stalni postav, muzej će imati čitaonicu koja će biti besplatna za građane, a namjeravaju održavati predavanja, radionice i posebne cikluse kao što je, primjerice, onaj o kinematografiji za vrijeme socijalizma u Hrvatskoj.

– Nije nam samo cilj prikazati određeni period ili dati konačni zaključak, već mlađe generacije zainteresirati za povijest koja je vezana uz naše roditelje. Tako ćemo ih bolje shvatiti, a time i nas same. Ako budemo bolje razumjeli sebe, onda ćemo bolje voditi ovo društvo – zaključio je Glavinić i dodao da su ljudi uglavnom oduševljeni njihovom idejom.

Najčitanije