23.7 C
Kotor

Slušaj online radio

U Evropi počelo kliničko ispitivanje četiriju lijekova za koronavirus – Merkel negativna na koronavirus

coronavirus

Četiri lijeka koja će se ispitati na velikom broju pacijenata su remdesivir, lopinavir u kombinaciji s ritonavirom, a potonji se  može kombinirati s beta interferonom i hidroksiklorokin.

U nedjelju je u najmanje sedam evropskih zemalja počelo europsko kliničko ispitivanje tijekom kojega će se ispitati četiri eksperimentalna lijeka za koronavirus na ukupno 3200 pacijenata, priopćilo je u nedjelju francusko ministarstvo zdravstva.

Četiri lijeka koja će se ispitati na velikom broju pacijenata su remdesivir, lopinavir u kombinaciji s ritonavirom, a potonji se može kombinirati s beta interferonom i hidroksiklorokin, navodi se u priopćenju INSERM-a, krovne organizacije za medicinska istraživanja u Francuskoj.

Remdesivir je eksperimentalni antivirusni lijek koji je prethodno testiran za liječenje ebole. Razvila ga je velika biotehnološka kompanija Gilead Sciences, a na njemu radi od 2009.

Klorokin je široko propisivan lijek protiv malarije koji je nakon Drugoga svjetskog rata odobio FDA.

Lopinavir u kombinaciji s ritonavirom dobro djeluje u kontroli infekcije virusom humane imunodeficijencije (HIV) i mogao bi biti djelotvoran u liječenju koronavirusa.

“Liječenjem će se obuhvatiti 3200 pacijenata u Belgiji, Nizozemskoj, Luksemburgu, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Španjolskoj, a možda i u drugim zemljama, pa tako najmanje 800 u Francuskoj koji su hospitalizirani zbog infekcije Covidom-19”, dodaje francuski institut za medicinsko istraživanja.

Otkako se u Kini pojavio novi koronavirus Didier Raoult, ravnatelj IHU Mediterranee Infectiona u Marseilleu zagovara primjenu klorokina u liječenju bolesti. Potaknuo je sumnju kod mnogih drugih liječnika koji misle da ispitivanje koje je proveo na 24 pacijenta ne odgovara svim potrebnim kriterijima.

Drugo međunarodno ispitivanje provest će se pod pokroviteljstvom Međunarodne zdravstvene organizacije (WHO) pod nazivom “Solidarnost”, navodi INSERM.

Njemačka kancelarka negativna je na koronoavirus, priopćio je Savezni ured za informiranje u ponedjeljak nakon što su došli rezultati testiranja.

“Prvi test je bio negativan. U sljedećim danima bi za svaki slučaj trebao biti proveden još jedan test”, navodi se u priopćenju.

Njemačka kancelarka negativna na koronavirus

Merkel – foto Reuters

Njemačka kancelarka je u nedjelju navečer donijela odluku o samoizolaciji nakon što je otkriveno da je jedan liječnik, od kojeg je u petak primila cjepivo protiv pneumokoka, u međuvremenu bio pozitivan na testiranju na koronavirus.

Merkel radi od kuće, a tijekom rasprave u Bundestagu u srijedu o paketu gospodarskih mjera za ublažavanje posljedica krize zbog koronavirusa, zamijenit će ju vicekancelar i ministar financija Olaf Scholz.

Merkel je u nedjelju poslijepodne objavila nove mjere protiv širenja koronavirusa koje između ostalog sadrže i zabranu okupljanja više od dvije osobe u javnosti.

Njemačka kancelarka je tom prilikom građane pozvala da se drže pravila i “pokažu razum”.

Izvor:Hina

Najčitanije