20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivćani šiju i besplatno dijele maske

Marija Ilić

Tivćanka Marija Ilić, vlasnica radnje za prodaju tekstila i drugih potrepština za krojače, zajedno sa svojim roditeljima Velimirom i Margitom Ilić ovih dana nesebično pomaže sugrađanima besplatno šijući i izrađujući maske za lice jer su one deficitarne u ovdašnjim apotekama. Njih troje su, koristeći isključivo materijal iz sopstvene prodavnice do sada sašili i izradili nekoliko stotina maski koje su besplatno podijelili  prijateljima, poznanicima i drugim građanima koji im se jave sa tom potrebom.

„Riječ je o pamučnim maskama za višekratnu upotrebu jer se u njima nalazi džep u koji se umeće gaza koja se kasnije baci, a maska opere i dodatno dezinfikuje peglanjem. Ja i tata šijemo maske, majka ih pere i pegla prije nego što ih upakovane u kese, predamo onome kome su potrebne. Nakon što smo izradili prvih stotinu komada, prestali smo da brojimo i zaista ne znam koliko smo ih do sada ukupno napravili, ali nastojimo da svima kojima one trebaju, izađemo u susret“- kazala nam je Marija Ilić. Dodala je da su maske do sada radili od materijala koji su imali u radnji, ali koji je na izmaku.

„Kontaktirala sam čovjeka u Podgorici preko kojeg inače nabavljam pamulne materijale za radnju, ali u ovim okolnostima kada smo dosta novca potršili na ljekove za mog oca koji je bolestan, hranu i ostale potrepštine, ja sad baš i nisma u prilici da kupujem tu robu, posebno jer je i sama trgovina stala i vrlo je malo kupaca u ovim vanrednim okolnostima“- kaže vrijedna mlada Tivćanka kojoj se za izradu maski obratio čak i Sindikat hercegnovske policije tražeći da im napravi 100-tinjak komada. Marija kaže da će maske napraviti svima kojima budu trebale, sve dok bude imala materijala za njihovu izradu, a sa načinom i fotografijama kako se one šiju upoznala je i širu javnost preko društvenih mreža i redakcije S radija iz Podgorice. Njene maske probali su i tuvatski medicinari u Domu zdraja i konstatovali da su one vipe nego dobre.

Isto radi i Tivćanka Slađana Ilić koja inače, u Centru za kulturu brine o kostimima za pozorišne predstave iz njegove produkcije. Ona je proteklih je dana sašila i sugrađanima besplatno podijelila skoro 300 maski.

Za izradu maski koristila je prvo matreijal koji je imjala u sopstevim zalihama, a usbrzo su je poklanjanjem određenih količina platna, lastike i konca pomogle sugrađanke Eda Kaštelanović, Diana Dapčević, Katarina Ribica, Dejana Stjepčević i Tanja Božović.

Kaže da se konsultovala sa sa zdravstvenim radnicima koji su joj rekli da maske koje izrađuje štite maksimalno do dva sata, ali su perive pa se mogu koristiti više puta.

Izvor:S.L

Najčitanije