18 C
Kotor

Slušaj online radio

U Grčkoj turizam ponovno cvjeta

Grčka – restoran foto Mondo travel

Turizam u Grčkoj ponovno cvjeta nakon dvije ‘mršave’ pandemijske godine, a brojke premašuju razine iz pretpandemijske 2019. godine, izjavio je u utorak ministar turizma Vassilis Kikilias.

Gotovo 3,5 miliona turista stiglo je u grčke zračne luke tokom juna, što je više od tri puta veća brojka u usporedbi s lipnjem 2021. godine, izjavio je ministar u razgovoru za javnu televiziju ERT.

Mjesečna brojka za jun bila je čak nešto iznad one za isti mjesec prije tri godine, što signalizira moguće postizanje novog rekorda ovoga ljeta. Najboljom godinom u povijesti grčkog turizma smatra se pretpandemijska 2019., kada je Grčku posjetilo oko 33 milijuna turista, više od tri puta više nego što ima stanovnika.

Kikilias je rekao da Grčka nije pretrpjela nikakve zamjetne posljedice zbog odsutnosti ruskih turista. Također je istaknuo povećanje broja gostiju iz balkanskih zemalja, uključujući Srbiju, Rumunjsku i Bugarsku, koji su iskoristili prednost relativne blizine Grčke u koju mogu doputovati za nekoliko sati.

Kikilias je kazao da vlada želi produžiti sezonu. Prije dvije sedmice, u razgovoru za visokotiražni njemački list Bild, pozvao je Nijemce da provedu zimu u Grčkoj kako bi izbjegli prijeteću nestašicu energije u matičnoj zemlji.

Ministar je u utorak uputio sličan poziv i građanima na sjeveru Europe, uključujući Norvežane, Šveđane i Fince. Energetska kriza jest činjenica, a od rujna je na sjeveru Europe hladno vrijeme, istaknuo je.

Premda nisu svi dijelovi Grčke prikladni za zimovanje budući da na sjeveru ima snijega i temperature padaju ispod ništice, vremenski uvjeti ostaju blagi na otocima poput Krete i na jugu Peloponeza, rekao je Kikilias.

Izvor:Hina

Najčitanije