12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

U Herceg Novom najavljuju tužbu zbog kolektora: Račun odblokiran, potraživanja pred Privrednim sudom

Kanalizaciona mreža HN – foto arhiv Boka News

Račun Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture, koji je krajem prošle sedmice blokirala turska firma Ćeltikćoglu, na iznos 240.000 eura je odblokiran. Kako je objasnio Borivoje Đekić, pravni zastupnik Društva, račun je blokiran po presudi Privrednog suda Crne Gore na osnovu tužbe turske kompanije koja je iskoristila činjenicu da nije pravno poništen dokument o jednom plaćanju, a koji je u međuvremenu promijenjen na manji iznos.

– Menadžment društva je krajem 2021. godine potpisao tzv. izvod otvorenih stavki na iznos od oko 934.000 eura koji je u međuvremenu smanjen na oko 798.000 eura. Greškom, prethodni dokument nije stavljen pravno van snage, a Turci su iskoristili tu situaciju, tužili i dobili presudu. Privredni sud je donio odluku da je Društvo dužno da uplati razliku od oko 136.000 eura sa cjelokupnom zakonskom zateznom kamatom na puni iznos iako je Društvo uplatilo 798.000 eura i pripadajuću kamatu – kazao je Đekić, dodajući da su uputili dva zahtjeva, jedan Privrednom sudu, a drugi javnom izvršitelju da se prekine postupak za plaćeni iznos od 51. 000 eura zakonske kamate, kao pripadajućeg dijela od 798.000 eura, dok je iznos od 135.000 eura u međuvremenu plaćen.

– Žiro račun je odblokiran no ostalo je neosnovano naplaćeno potraživanje i u toku je postupak pred Privrednim sudom gdje smo tražili izmjenu njihove odluke, a od javnog izvršitelja smo tražili da se prekine postupak za sporni iznos plaćene kamate, za šta imamo dokaz – kaže Đekić i navodi da Društvo priprema tužbu protiv Ćeltikćoglua pred domaćim pravosuđem za povrat neosnovano plaćenih sredstava, ali i za naknadu štete zbog nestručno i nekvalitetno obavljenih radova tokom izgradnje kolektora.

– Postoji mogućnost, jer je riječ o takvom ugovoru, i da se naši sudovi proglase nenadležnim i u tom slučaju ćemo se obratiti advokatskoj kacelariji iz Beograda da pokrene arbitražni postupak, a mi ćemo pred domaćim sudovima nastaviti postupak za neosnovano naplaćena sredstva – pojasnio je Đekić.

Predsjednik Društva Milan Zarić u više navrata je izjavljivao da je Društvo za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture pripremilo novu tužbu protiv izvođača radova na izgradnji kolektora, kompanije Ćeltikčoglu, iako je on sličnu tužbu, kako tvrdi, podnio još prije tri godine, ali tužilaštvo nije reagovalo. Inače, kompanija Ćeltikčoglu i Opština Herceg Novi su od oktobra 2012. godine do 14. februara 2014. godine podnijele više međusobnih odštetnih zahtjeva zbog nerealizacije ugovora. Ćeltikčoglu je tražio od Opštine devet miliona eura odštete, a Opština od pomenute kompanije 1,8 miliona eura. FIDIK-ov inženjer je presudio u korist turske kompanije, kojoj je Opština trebalo da uplati i uplatila je 3,2 miliona eura. Rezime posljednjeg procesa je sporazum između advokatske kancelarije Šajnher, koja zastupa Opštinu, i kompanije Ćeltikčoglu, da Opština sporazumno plati turskoj kompaniji 2,3 miliona eura.

Utrošeno preko 30 miliona eura

Na “posao vijeka”, koji je građane trebalo da košta 18,8 miliona eura dosad je utrošeno preko 30 miliona eura, a uložiće se još i više, jer kolektor nije tehnički primljen, ne funkcioniše pa je za nužnu rekonstrukciju za čije je idejno rješenje raspisan tender, potrebno još 3 miliona eura.

Podsjećamo, Skupština opštine Herceg Novi je u januaru 2018. godine, na predlog Mladena Kadića (DPS), jednoglasno odbacila Finansijski izvještaj o radu preduzeća Vodakom i zatražila da tužilac ispita izgradnju kolektora.

Kolektor testno pušten u funkciju

Kadić je u to vrijeme u ukazivao na, kako je naveo, ignorantski odnos Vodakoma prema Opštini kao investitoru, kojoj je uskraćivao informacije. Posebno je naglasio da Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata, između ostalog, nalaže da svi inženjeri koji učestvuju budu licencirani, da se vode građevinske knjige i građevinski dnevnici.

– To sam tražio Vodakomu makar u 15 mejlova. Nisam dobio odgovor. Ono što se dešavalo u Meljinama dvaput moglo je da izazove ekološku katastrofu. Da nismo pustili sistem u testnu fazu, mimo želje Vodakoma, i dalje bismo bili na stubu srama – konstatovao je tada Kadić.

/Ksenija Matović/

Izvor:Dan

Najčitanije