13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

U Herceg Novom otkriveno spomen obilježje Zuku Džumhuru i obnovljena spomen ploča kralju Tvrtku

Spomen obilježje u čast pisca, slikara i karikaturiste Zulfikara Zuka Džumhura i obnovljena spomen ploča osnivaču grada, kralju Tvrtku I Kotromaniću otkrivene su danas u Herceg Novom.

Spomen obilježja postavila je Opština Herceg Novi, a svečano su ih otkrili ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori, Branimir Jukić i predsjednik Opštine, Stevan Katić.

Ploča sa medaljonskim likom Zuka Džumhura postavljena je na objektu u Starom gradu, u blizini gradske pijace i kafane ”Hercegovina” u kojoj su Novljani često sretali umjetnika sa čuvenim pripovjedačkim darom.

”Danas, 100 godina od Zukovog rođenja, konačno otkrivamo spomen obilježje u čast ovog svestranog umjetnika, koje podsjeća i poručuje da su Zuko i Herceg Novi jedno drugome pripadali. Izuzetna mi je čast i veliko zadovoljstvo što i na ovaj način potvrđujemo da Zuko i dalje živi u srcima, sjećanjima i pričama njegovog ”grada pjesnika i davnih junaka”, kazao je Katić.

On je podsjetio da je ovaj majstor crtačkog prikazivanja i pismenog kazivanja, učenjak i boem, hodoljubac i građanin cijelog svijeta živio u Herceg Novom 20 godina i iz njega se prije tri decenije preselio u legendu.

”Baš u Novom susrelo se sve ono za čime je tragao ovaj svestrani umjetnik i osvjedočeni hedonista – inspirativni predjeli, raznoliki ukusi i ljudi različitih pogleda na svijet, koji cijene besjedu”, rekao je predsjednik Opštine.

Govoreći o značaju koji je Džumhur imao za Herceg Novi, Katić je istakao da su ”zahvaljujući ovom umjetniku živog duha i neponovljivog pripovjedačkog talenta, ostali zapisi koji su slika prošlosti, ali i duše našeg grada, koju je Zuko prepoznao.”

Najčitanije