17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

U Herceg Novom procvjetala mimoza

Procvijetala mimoza foto Milan Dobrilović

Procvjetala je  prva mimoza na Toploj, zabilježio je naš neumorni Milan Dobrilović i  tako podstakao i našu priču. Herceg Novi će uskoro biti bogatiji za 100 novih sadnica mimoze koje su  obezbjedili  Opština i privatni preduzetnici. Od toga su tri dodjeljene Dadu Vujnoviću koji je tako  dopunio svoju plantažu u Kumboru na kojima kako kaže mimoza još nije procvjetala, javlja Radio H. Novi.

– Rane vrste koje imam nisu još napupčale da bi bile spremne za branje. Trebalo bi da budu tek početkom ili sredinom decembra, eventualno ako budu topliji dani pošto je padala kiša, može da dođe do bržeg rascvjetavanja – rekao je Vujnović i dodao da se ranijih godina i kod njega mogao vidjeti cvijet mimoze početkom novembra.

– Bila su pretopla ljeta, pa počnu septembarske kiše nakon čega je toplo vrijeme u oktobru prouzrokovalo ranije rascvjetavanje mimoze – objašnjava Vujnović.

Na području Herceg Novog danas rastu rana Italijanka, srednja i kasna.

-Rana Italijanka procvjeta obično od početka novembra do decembra, srednja u januaru, a imamo i kasnu mimozu koja potraje do marta. Na ovim prostorima je zastupljena i divlja mimoza od koje nemamnogo koristi jer se pretežno na tržištu traži Italijanka, dok se prije 15 godina više plasirala obična mimoza jer Italijanke nije puno bilo – ističe Dado Vujnović.

Vujnović sa pripremama cvijeta za Praznik mimoze počinje za mjesec kada otprilike i cvjeta prva mimoza, a koju on kako kaže rascvjetava viještačkim putem. Ona sama  počinje da stvara cvijet prije Nove godine. Stablo staro pet godina daje od 40 do 80 kilograma mimoze spremne za izvoz po gradovima regiona najčešće Beograda, Novog Sada, Sarajeva, Banja Luke, Trebinja.

Prve mimoze baš kao i praznik uviejk su povod za radost, nagovještaj Nove godine, novog proljeća, ovog puta i proslave pola vijeka  Praznika mimoze.

Izvor:Radio HN

Najčitanije