23.5 C
Kotor

Slušaj online radio

U Herceg Novom proslavljen Dan ustavnosti Kraljevine Norveške

Nakon dvogodišnje pauze, u Herceg Novom je nastavljena tradicija obilježavanja Dana ustavnosti Kraljevine Norveške, 17. maja. Gosti iz Norveške koji borave u Institutu „Dr Simo Milošević“ prodefilovali su juče Igalom predvođeni Mjesnom muzikom Đenović i Mažoret klubom “Lili”, a potom je na platou ispred Nacionalnog restorana Instituta za njih upriličen program u kojem su učestvovali i KUD „Igalo“ i “Kulturna mreža Bijela”.

Ovo je 11. put da Institut organizuje obilježavanje norveškog državnog praznika, a dobrodošlicu gostima iz Norveške poželio je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

On je istakao da prijateljstvo Herceg Novog i Norveške traje više od 40 godina zahvaljujući programu u Institutu „Dr Simo Milošević“, dok sa gradom Levangerom naš grad njeguje bratske odnose duže od pet decenija. Istakao da je Herceg Novi nikada neće zaboraviti pomoć koja je stigla iz Norveške nakon razornog zemljotresa 1979 godine.

Katić je kazao da grad duguje veliku zahvalnost Norvežaninu Perl Jarle Eriksenu, koji iz godine u godinu u saradnji sa norveškim ustanovama i institucijama pomaže novska komunalna preduzeća u vidu donacija značajne opreme i sredstava za rad.

“Gospodin Eriksen je i naš počasni građanin – u njemu, kao i u svima vama, vidimo iskrene prijatelje, one koji će nam biti oslonac, a vrlo često i putokaz ka stvaranju društva jakih socijalnih politika, društva koje prepoznaje i uvažava različitosti, i u tim različitostima pronalazi snagu, zajedništvo i osnov za moderan i perspektivan razvoj zemlje”, poručio je predsjednik Opštine norveškim gostima.

Kako je podsjetio, krajem prošle godine održan sastanak sa ambasadorom Norveške, Jer Eugen Jestadom, sa kojim je razgovarano o mogućnosti otvaranja počasnog ili generalnog konzulata Norveške u Herceg Novom.

Dan ustavnosti Kraljevine Norveške

Prisutnima se obratila Glavna sestra na norveškom programu u Institutu, Inger Hanses, koja je istakla da njenim sunarodnicima ovaj datum zaista mnogo znači i da su pacijenti i zaposleni brojali dane kada će ponovo moći da proslave svoj praznik u Herceg Novom.

“Napokon smo dobili sopstveni Ustav, što je označilo početak moderne i demokratske Norveške. Moramo uporediti i naše dvije zemlje, male, ali ponosne i srećne zbog svoje nezavisnosti“, poručila je Hansen.

Direktor Instituta, dr Savo Marić naglasio je da će prijateljstvo i saradnja biti još čvršći.

„Dugo vremena ste prisutni u našem gradu i u Institutu Igalo, tako da ste upoznali sve naše mane, ali i vrline. Istovremeno, mi smo osluškivali svaku vašu sugestiju i trudili se da je sprovedemo u praksi. Da bi naša saradnja u budućnosti bila još bolja mi moramo da uložimo u poboljšanje smještajnih kapaciteta našeg Instituta, a sa vaše strane, u godinama koje dolaze, očekujemo da dođete u još većem broju“, poručio je dr Marić i izrazio nadu da će gosti iz Norveške i ovoga puta iz Herceg Novog ponijeti lijepe utiske.

Najčitanije