26.6 C
Kotor

Slušaj online radio

U Hrvatskoj svečano otvoren Pelješki most

Peljeski most foto Vecenji list

U prisustvu državnog vrha Hrvatske i uz spektakularni vatromet je svečano otvoren 2,4 kilometra dug Pelješki most koji je saobraćajno povezao poluostrvo Pelješac i jug Hrvatske s ostatkom zemlje, zaobilazeći tako Bosnu i Hercegovinu (BiH).

Most je gra]en sredstvima Evropske unije, a gradio ga je kineski konzorcijum.

– Pelješki most je most promovisanja prijateljstva Kine i Hrvatske, ali i odraz saradnje Kine i Evropske unije za šta će Peking nastaviti da se zalaže – rekao je kineski premijer Li Kećang u video poruci na otvaranju mosta.

On je ukazao da je most spojio sjever i jug Hrvatske, da će snažno podsticati hrvatski privredni i socijalni razvoj i povećanje životnog standarda građana, ali i učvrstiti prijateljstvo naroda Kine i Hrvatske, prenijela je agencija Hina.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je večeras na svečanom otvaranju da je Pelješki most podignut u interesu Hrvatske, ali nikome u inat ili na štetu, naročito ne na štetu BiH.

– Ovaj je most na dobrobit svih ljudi, nezavisno o naciji, veri, državljanstvu, uvjerenjima. Most rađen sa suprotnim motivima popustio bi kad-tad pod teretom sopstvene besmislenosti – naglasio je predsjednik.

On je istakao da most ne bi bio moguć da „mali broj pravih ljudi prije 30 godina nije odbranio Dubrovnik i oslobodio jug Hrvatske, a jedna od simboličkih funkcija ove impresivne građevine jest u tome da nikada ne zaboravimo te ljude i njihovu žrtvu“.

– Ne smijemo biti zarobljenici ratne prošlosti, ali bili bismo nedostojni ako bismo ikad zatajili taj svoj dug časti i dug srca – rekao je Milanović.

Premijer Andrej Plenković naglasio je u svom govoru da je ovo istorijski dan za Hrvatsku i ocijenio da je ostvaren državni, strateški, svehrvatski i nadstranački projekat.

– Ovo je projekt generacije i ponosa jer smo dio generacije koja je ostvarila ovako veliki čin spajanja hrvatskog teritorija, spajanje južnog dijela s ostatkom zemlje. To je potez u ravni ključnih trenutaka koje su nam priuštili hrvatski branitelji kad se oslobađala Hrvatska – istakao je premijer.

On je naglasio da je projekat realizovan na osnovu ključnog načela EU – solidarnosti koja pomaže onima koji su manje razvijeni, naglasivši da je takođe riječ o projektu koji je povezao Hrvatsku i Kinu.

Uz kompletan državni vrh, svečanosti je u ime EK prisustvovala potpredsjednica Dubravka Šuica, nekadašnja gradonačelnica Dubrovnika.

Prvi automobili prešli su most oko 22.00, uz veliki vatromet, trube, crkvena zvona Dubrovačke biskupije, a redovan saobraćaj počeće od ponoći.

Projekat izgradnje mosta dugog 2,4 kilometra sa pristupnim putevima vrijedan je 525 miliona eura, od čega je 357 miliona eura nepovratnih sredstava iz fondova Evropske unije. Sredstva EU odobrena su 2017, četiri godine pošto je Hrvatska postala članica.

Riječ je o najvećem infranstrukturnom projektu finansiranom iz sredstava EU, na kojem je radilo više hrvatskih vlada, od 2005.

Na konkursu za izgradnju mosta 2018. pobijedio je kineski konzorcijum „China Road and Bridge Corporation“.

Most između mjesta Komarna na kopnenoj strani i mjesta Brijesta na poluostvru Pelješcu spaja Pelješac sa kopnom i krajnji jug s ostatkom države.

Prelazi preko morskog tjesnaca širine 2.140 metara, a vlada je odlučila da ga nazove „Pelješki most“.

Dosad su putnici koji su putovali prema krajnjem jugu zemlje morali da prolaze kroz BiH, preko graničnog prelaza kod Neuma.

Najčitanije