15 C
Kotor

Slušaj online radio

Završen projekat rekonstrukcije tvrđave Španjola

Španjola

Projekat rekonstrukcije tvrđave Španjola, koji podrazumijeva njenu prenamjenu u kulturni hab je završen i dobio je saglasnost Uprave za kulturna dobra. Sada predstoje  arheološka istraživanja, ali i obezbjeđivanje sredstava za taj posao.

Ministarstvo kulture i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) sproveli su Međunarodni konkurs za inovativno idejno rješenje revitalizacije kulturne baštine – Tvrđave Španjola. Prvu nagradu osvojio je tim mladih arhitekata, a u projekat je uključen i Novljanin Vuk Čvoro. Prema riječima Jovana Subotića iz Sekretarijata za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju cilj je da tvrđava postane mjesto gdje će tokom cijele godine umjetnici moći da stvaraju.

-Sada znamo kako će izgledati taj budući projekat tvrđave Španjola koja će dobiti svoju prenamjenu odnosno postaće kulturni hab, mjesto koje će da živi cijele godine i umjetnici moći da stvaraju u raznim domenima umjetnosti, od radionice sa drvetom do fotografije, stripa, likovne i muzičke umjetnosti, na otvorenoj sceni koja će biti dostupna za razne vrste programa, teatar, scenske programe, kamerne koncerte. Sve izgleda lijepo, kazao je Subotić.

Španjola

 U Opštini Herceg Novi je organizovana prezentacija projekta.

-Predstavnici UNDP, Ministarstva kulture i Opštine HN zajedno su radili na ovom projektu nešto više od dvije godine i zaista je veliko zadovoljstvo dokle je to došlo. Najveći je sada izazov pred nama. Vrijednost projekta je procijenjena na 4 miliona eura plus PDV. Sa današnjom inflacijom moguće je da je ta suma veća. Budžeti ni Vlade CG , Opštine HN , ali i evropskih projekata ne mogu odjednom pokriti tu sumu i sada je izazov prikupiti dovoljno sredstava iz raznih izvora da u etapama realizujemo ovaj projekat, kazao je Subotić.

Prvi korak, objašnjava on, je da na jesen sprovedu detaljna arheološka istraživanja .

-Prošle godine smo radili sondažna istraživanja u svrhu izrade projekta. Sada je neophodno odraditi detaljna istraživanja čija je vrijednost procjenjena na 100. 000 eura. Opštinskim budžetom opredjelili smo 20.000 eura i sada je potrebno da Ministarstvo kulture i UNDP sagledaju koliko sredstva je moguće da oni izdvoje u tekućoj godini za sprovođenje tih radova.

Kako ističe Subotić, pred nama je uzbudljiv period kada ćemo našu tvrđavu ne samo obnoviti već i valorizovati. Ključno je, kaže, sačuvati objekat i njegovu zaštićenu cjelinu, da se u budućnosti ovo utvrđenje rekonstruiše uz primjenu svih konzervatorskih mjera i principa, uz neophodna preliminarna arheološka i arhitektonska istraživanja, te da se objekat valorizuje sa jasnom namjenom, u cilju održivog korišćenja.

Najčitanije