15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

U januaru studija održivosti Kotora kao turističke destinacije

Kotor – foto Boka News

Kotor će se uskoro pridružiti UNESCO gradovima Krf i Dubrovnik, koji su već izradili studije održivosti turističke destinacije.

Taj dokument koji će definisati smjernice turističkog, ujedno i nautičkog i kruzing turizma u drevnom gradu u Boki izradiće Globalni savjet za održivi turizam, neprofitno udruženje koje funkcioniše u okviru Ujedinjenih nacija (GSTC).

Izradu studije sufinansiraju krovna Svjetska kruzing asocijacija (Crusing Line Industry Ašociation-CLIA), Luka Kotor AD i Opština Kotor.

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić istakao je da je Kotor je jedan od rijetkih gradova u ovom dijelu Evrope koji je ušao u proces procjene održivosti destinacije podsjetivši da su ovaj process pokrenuli prije nekoliko mjeseci u saradnji sa GSTC-om i CLIA-om.

„Svi učesnici javnog života, organi gradske vlasti, državni organi, univerziteti, civilni sektor, privreda, preduzetnici, uzeli su učešća u ovom procesu I dali svoja zapažanja I inpute. Nakon prikupljanja svih informacija oni će obaviti jednu vrstu trijaže tih informacija i dostaviti gradu Kotoru do kraja januara procjenu uticaja“, najavio je Jokić.

Jokić je podsjetio da je ovakva procjena rađena i u Dubrovniku što je rezultiralo da taj grad mnogo objektivnije sagledao šta su njegovi problemi, ali i prednosti.

Kotor – foto Boka News

„Na taj način uspjeli su da poslije određenog vremena izađu sa platfomama koje su pomogle održivost turizma. Dakle, platforma Respect the city o kojoj se puno pričalo u našem gradu i regionu u suštini je rezultat ovakve studije. Mi smo se opredijelili da napravimo jednaku takvu studiju, da neko sa strane, ko posjeduje potrebnu ekspertizu i znanje u ovoj oblasti, dobro sagleda našu destinaciju i kaže nam u čemu smo dobri, u čemu loši, šta da unaprijedimo i na koji način. Smatram ovo veoma značajnim za Kotor i za društveni život grada.

Jokić smatra da će nakon ovog procesa imati dokument koji će lokalnoj upravi precizno i matematički jasno predstaviti koji su to uticaji turizma na grad, te na koji način Opština treba da ide dalje kada je turizam u pitanju.

“Nakon dobijanja izvještaja, što se očekuje negdje do kraja januara, sve strategije „biće naš dio posla“, istakao je Jokić.

Najčitanije