12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

U kompleks Luštica Bay do sada uloženo 370 miliona eura – Pripremljena dokumentacija za Marina hotel…

Luštica Bay – Festival jesenih boja

U prioritetne projekte iz oblasti turizma koji se sprovode na crnogorskom primorju, do sada je uloženo preko 2 mlrd EUR, od čega se najviše se investiralo u Tivtu – 1,2 mlrd eura. Samo u kompleks Luštica Bay je, prema informacijama o realizaciji prioritetnih projekata iz oblasti turizma, do juna prošle godine investirano preko 333 mil EUR, od čega u prvoj polovni 2022. oko 26,79 miliona. Kako je nedavno za Vijesti rečeno iz kompanije, ta cifra je do kraja prošle godine dostigla 370 mil EUR.

Kompleks Luštica Bay gradi se na 690 hektara zemljišta nadomak poluostrva Luštica, a cjelokupan investicioni program podrazumijeva gradnju naselja koje će imati sedam hoteja sa ukupno 3.310 hotelskih soba, 60% kapciteta sa pet i više zvjezdica, 1.250 rezidencijalnih jedinica, uključujući vile i apartmane, Talaso centar, dvije marine sa vezovima i pratećim sadržajima, golf teren sa 18 rupa koji će biti otvoren tokom cijele godine, uključujući prodavnice, restorane, osnovnu školu i zdravstvene objekte. Ukupna planirana investicija iznosi 1,1 mlrd EUR.

U okviru kompleksa već posluje jedan luksuzni hotel – The Chedi sa 5* i 111 smještajnih jedinica, kao i marina kapaciteta 115 vezova. U funkciji je i plaža dužine 275 metara, a sa radom su počeli i brojni poslovni prostori u naselju.

Kako se stoji u informaciji o realizaciji prioritetnih projekata iz oblasti turizma koju je Vlada usvojila na jednoj od prethodnih sjednica, u naselju Marina Village izgrađeno je pet vila, šest kuća u nizu sa 13 stambenih jedinica, 31 stambeni objekat sa 203 apartmana, kao i pet objekata mješovite namjene sa 34 apartmana i 18 poslovnih prostora.

– Ako govorimo o prvoj polovini ove godine, u naselju je završena gradnja stambenog objekta sa 16 apartmana, a u toku je izgradnja 11 stambenih objekata sa 89 apartmana i dvije vile. Pripremljena je projektna dokumentacija za Marina hotel koji će imati 200 smještajnih jedinica, kao i za tri vile i šest stambenih objekata sa 60 stanova. Takođe, vođeni su pregovori sa potencijalnim operatorima budućeg hotela Marina – stoji u dokumentu.

Lustica Bay

U okviru same marine, završena je druga faza, uključujući pripadajuću infrastrukturu za potrebe korisnika marine, a tokom ljeta 2021. izgrađena je obalna šetna staza između marine, velikog lukobrana i plaže Oblatno. U planu, kako se navodi, i obezbjeđenje dodatnih preduslova za izradu neophodnih servisnih sadržaja za upravljanje marinom, kao što su kancelarsijski i prostori za klijente.

U ovom periodu, navodi se u dokumentu, obustavljen je i tenderski postupak za izgradnju graničnog prelaza sa postrojenjem za snabdijevanje plovila gorivom za potrebe naselja Luštica Bay, kao i ostalih korisnika. U informaciji je objašnjeno da je postupak obustavljen zbog nemogućnosti obezbjeđenja komunalnog opremanja graničnog prelaza, dok je kompanija Luštica Development, u cilju nastavka projekta, uputila Opštini Tivat zvaničan dopis i zahtjev za implementaciju projekta na novoj lokaciji.

– U planu je i privođenje namjeni dijela servisne zone DUP 21, u cilju obezbjeđenja servisa za već razvijeni dio projekta, kao i za buduće planske cjeline. Projektnat je odabran, a u toku je pribavljanje urbanističkih uslova za sedam pracela, dok je implementacija planirana za početak ove godine – navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade.

U naselju Centrale izgrađeno je pet objekata sa 76 apartmana, a u toku su radovi na četiri stambena objekta sa 56 apartmana.

– Grade se i dva objekta mješovite namjene sa 16 apartmana i pet poslovnih prostora, a u toku je i priprema projektne dokumentacije za izgradnju 14 stambenih objekata sa 119 apartmana, dva objekta mješovite namjene sa 19 apartmana i 10 poslovnih prostora, za ambulantu i boutique hotel kategorije 5 zvjezdica sa 33 sobe – dodaje se.

Završena je i izgradnja ulice dužine 810 metara sa kompletnom infrastrukturom.

Kada govorimo o Golf zoni, u toku je priprema projekta za prvu i drugu fazu rezidencijalnih objekta. Kako je pojašnjeno u prvoj fazi gradiće se sedam vila, šest kuća u nizu sa 12 jedinica i četiri stambena objekta sa 45 apartmana. Druga faza podrazumijeva gradnju pet objekata sa 60 apartmana i golf kluba.

U dokumentu je navedeno i da je završena prva i druga faza sistema za transport vode za irigaciju golf terena, u okviru kojeg su izgrađene dvije pumpne stanice, trafostanice za transport prečišćenje vode sa PPOV Kotor-Tivat.

– Međutim, kvalitet vode sa ovog postrojenja nije zadovoljavajući, dok je salinitet vode i do četiri puta veći od gornje vijednosti dozvoljene za irigaciju golf terena. Za izgradnju glavnog gol terena sa 19 rupa izabran je izvođač, a intezivni radovi započeti su u oktobru 2021. Kompletirano je 60% prve faze projekta, uključujući istočno jezero i pumpmnu stanicu za irigaciju prve faze, ali iz pomenutih razloga radovi su obustavljeni do rješavanja pitanja kvaliteta vode – pojašnjeno je.

Luštica bay – foto
U kompleksu je, kako je između ostalog navedeno, izgrađena je i infrastruktura za potrebe snabdijevanja naselja vodo, prva faza PPOV, zatim elektro-energetska infrastruktura, te rezrervoari za tečni gas. U naselju Marina Village izgrađene su saobraćajnice dužine oko 3.350 metara, a u naselju Centrale oko 1.020 metara.

U koordinaciji Vlade i Opštine Tivat obezbijeđena su finansijska sredstva i izgrađena saobraćajnica MR1 koja je povezana sa komplelsa. Mešutim, kako je pojašnjeno, početak radova je kasnio i završni radovi nisu kompletiranu. U ovom trenutku, navodi se, nema dalji aktivnosti na terenu, te kompanija Luštica Development ne može da planira svoje obaveze kada je riječ o izgradnji saobraćajnice MR2.

Luštica Bay – foto Zoran Nikolić
Kako je u prethodnom periodu izgrađen ili započet značajan procenat objekata predviđen planskom dokumentacijom, kompanija Luštica Development je pristupila izradi izmjena Master plana za preostale parcele naselja Centrale i izradi novog Master plana za prostor DUP-a Donji Radovići istok. Zahtjev je predat Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Takođe, predat je zahtjev za izmjenu PUP-a opštine Tivat, uključujući i zahtjev za urbanizaciju preostalih 263 ha zemljišta koje obuhvata drugu fazu realizacije projekta.
Kada je riječ o broju zaposlenih, u izvještaju se navodi da je u menadžmentu kompanija koje upravljaju projektom do juna prošle godine bilo angažovano 504 osoba, od kojih su 423 domaći, a 81 strani državljani. Kompanija tokom izvođenja građevinskih radova, u prosjeku zapošljava dodatnih 350 do 400 radnika.

Najčitanije