13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Hotel Igalo ide na licitaciju bez hipoteke – Slijedi procjena vrijednosti, pa javna prodaja

Hotel Igalo / Printscreen

Naslednici Aleksandra Acovića su nakon 43 godine pravne borbe za povrat oduzetog im zemljišta, na kojem je izgrađen hotel Igalo, dobili presudu u svoju korist. Pravni zastupnik porodice Acović, Vukašin Šimrak potvrdio je za Dan da je presuda pravosnažna i izvršna, te da će se hotel Igalo, vlasništvo Vektre Boka, uskoro naći na licitaciji nakon što vještak procijeni vrijednost imovine.

Šimrak dodaje da po sudskoj presudi potraživanja porodice Acović iznose oko 4 mil EUR sa kamatama i da je pokrenut postupak prinudnog izvršenja.

– Radi naplate tog potraživanja opredijeljena je prodaja hotela Igalo jer je još 2003. godine sud odredio privremenu mjeru zabrane otuđenja i opterećenja hotela radi obezbjeđenja tog potraživanja. Ova mjera je praktično spasila hotel Igalo od raznih hipoteka kojima je opterećena imovina Vektre Boka. Naravno, nijedna banka nije htjela da konstituiše hipoteku na toliko vrijednom objektu ako već ima prethodno obezbjeđenje. Postupak izvršenja je počeo, sada će ići procjena vrijednosti pa javna prodaja – objasnio je Šimrak.

On navodi da je hotel Igalo opterećen raznim zabilježbama parničkih postupaka i drugih potraživanja, koje je nemoguće izbrisati ni za 10 godina.

– Ima još zabilježbi iz UTRO Boke, prekinutih parničnih postupaka, a da bi se ta zabilježba izbrisala morao bi se završiti postupak, što u ovim okolnostima nije moguće. Međutim, u ovakvim okolnostima prinudne prodaje novi sticalac koji na javnoj prodaji kupi hotel Igalo biće rasterećen svih tih zabilježbi. Znači, u izvršnom postupku javni izvršitelj predaje objekat sticaocu bez ikakvih zabilježbi. Eto prilike i za jednu valjanu investiciju u Herceg Novom, možda i najveću do sada – kazao je Šimrak i dodao da prvu licitaciju očekuje za oko mjesec.

Podsjećamo da je i prvostepena odluka pred Osnovnim sudom u Herceg Novom 2012. godine bila u korist porodice Acović, ali se kompanija Vektra Boka na nju žalila, te je sudski proces šetao od Osnovnog, preko Višeg do Ustavnog suda. U prvostepenom postupku presuđeno je i da Opština plati 83.000 EUR za zemljište koje je pripadalo Acoviću na kojem se danas nalazi Omladinski park u Igalu. Tada se Opština žalila na presudu.

Inače, nakon što je Vektra 2007. godine privatizovala HTP Boka, svi hoteli i objekti ovog nekada turističkog giganta, uključujući i hotel Igalo, doživljavaju sudbinu zatvaranja (osim hotela Plaža koji u kontinuitetu propada), potom prepuštanja zubu vremena, poput hotela Igalo, motela Dubrava, Borići… ili naprosto rušenja, kao što je bio slučaj sa hotelom Tamaris.

I naslednici Vladete Savčića traže nadoknadu za zemljište

Podsjetićemo, Aleksandar Acović je prije Drugog svjetskog rata, zajedno sa Vladetom Savčićem kupio 44.000 m2 atraktivnog zemljišta od morske obale do sadašnje Jadranske magistrale u Igalu. Polovina tog placa koja je pripala Acoviću, 1959. godine je nacionalizovana, a osamdesetih godina prošlog vijeka njegovim naslednicima je sudskom odlukom plaćeno 6.000 m. Za ostatak nikada nije sproveden upravni postupak, pa je Opština, kao društvenu imovinu, posjed ustupila HTP Boka koja je na dijelu parcele izgradila hotel Igalo.

I naslednici Vladete Savčića traže nadoknadu za zemljište na kome je izgrađena Prva faza Instituta Dr Simo Milošević, a prije Drugog svjetskog rata tu je radio hotel Igalo. Savčić je bio vlasnik još oko 40.000 kvadrata zemljišta u Igalu na kome je izgrađena vila Galeb, poznatija kao Titova vila, koja je sada u sastavu Instituta Igalo.

Izvor:Dan
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije