12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

U korak s izazovima pomorske industrije: O budućnosti pomoračkog zanimanja, životnim i radnim uvjetima te mentalnom zdravlju pomoraca

sph-nase-more

Stotinjak sudionika, znanstvenika i predavača visokih pomorskih učilišta, međunarodnih stručnjaka pomorske industrije, predstavnika sindikata i pomoraca, okupilo se na konferenciji Naše more u Dubrovniku što je održana od 14. do 16. rujna u organizaciji Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku.

Okupljeni stručnjaci govorili su o budućnosti pomoračkog zanimanja, potrebnim vještinama koje će pomorci morati usvojiti kako bi bili spremni odgovoriti na sve zahtjevnije promjene pomorske industrije, te o trenutno najvećim izazovima ove industrije, poput digitalizacije, automatizacije, dekarbonizacije, ekološkim pitanjima i izazovima tržišta rada, javlja Sindikat pomoraca Hrvatske.

Jedan od posebnih gostiju konferencije, uz profesora Damira Zeca s riječkog Pomorskog fakulteta i Yusuke Morija predstavnika IAMU, bio je i Dr. Asif Altaf predstavnik Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF) koji je istaknuo važnost mentalnog zdravlja te je iznio svoja iskustva vezano za utjecaj pandemije COVID 19 na njega osobno te koliko je važno pratiti rane znakove promjena na mentalno zdravlje te na vrijeme potražiti pomoć.

“Drago mi je da se i na ovakvim znanstvenim događanjama počela isticati važnost mentalnog zdravlja. Konferencija Naše more pokazatelj je bliske suradnje Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku i ITF-a, kao i Sindikata pomoraca Hrvatske”, istaknuo je dr. Altaf.

Na konferenciji su održane i dvije panel rasprave, jedna na temu obrazovanja pomoraca i druga na temu aktualnih izazova u pomorstvu u kojoj je sudjelovao i pomoćnik glavnog tajnika Sindikata pomoraca Hrvatske, koordinator ITF inspektorata Romano Perić.

“Izuzetno mi je drago što sam sudjelovao na ovoj panel raspravi. Govorili smo o izazovima vezanima uz mentalno zdravlje pomoraca, životnim i radnim uvjetima na brodovima, ženama pomorcima i temama vezanima za autonomne brodove. Ovo su pitanja od iznimne važnosti za naše globalno društvo, s obzirom na ključnu ulogu pomoraca u održavanju svjetske trgovine i pomorskog prometai zato smatram da je izuzeno bitno o tome govoriti.”

“Konferencija Naše more pružila je odličnu platformu za razmjenu ideja o najboljim praksama i najnovijim istraživanjima u ovim domenama. Nadamo se da će ovakvi događaji doprinijeti poboljšanju svijesti o spomenutim temama te promicati rodnu ravnopravnost u pomorstvu”, zaključio je Perić.

Najčitanije