12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

U Kotoru održan Međunarodni forum o maslinarstvu: Ruralni turizam kao strateško opredjeljenje

Forum o maslinarstvu u Kotoru

Međunarodni forum “Ekonomska isplativost maslinarske proizvodnje u programskom području prekogranične saradnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore” održava se danas i sutra u hotelu “Cattaro” u Starom gradu u organizaciji Maslinarskog društva (MD) “Boka”.

Forum se održava u sklopu COOPeR Interreg prekogranične saradnje između tri države regiona, koji traje već tri godine. Dvodnevni skup je završna aktivnost MD “Boka” u ovom projektu, ali i dodatna prilika da se razmijene iskustva stručnjaka iz oblasti maslinarstva iz Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

“Ono što je uloga našeg društva je učestvovane u međunarodnim projektima, prikupljanje sredstava pomoći kako bi unaprijedili proizvodnju kako bi postali što prepoznatljiviji na tržištu i naravno uključenje maslinarske proizvodnje u turističku privredu u pogledu razvoja ruralnog turizma, obilaska maslinjaka, obilaska mlinova. Na ovom prostoru postoje i te kako značajni sadržaji, samo ih je potrebno obnoviti, prikazati i popularizovati,” istakao je predsjednik MD Boka, dr Ivan Ilić.

Forum o maslinarstvu u Kotoru

Značaj događaja je prepoznalo i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te se na svečanom otvaranju foruma prisutnima obratio generalni direktor Direktorata za poljoprivredu, Miroslav Cimbaljević koji je najavio da će resorno ministarstvo poduzeti stimulativnije agrarne politike posvećene sektoru maslinarstva.

“Prema našem mišljenju orijentacija Crne Gore bi trebala da bude organska proizvodnja proizvoda od masline. Negdje je to i naša obaveza na putu ka EU, a naš cilj je da do trenutka ulaska u EU imamo nekih 25% ukupnih površina organskih proizvoda. Ohrabrujem vas da već sa početkom implementacije IPA III, čiji prvi Javni poziv će biti raspisan u decembru, aplicirate jer je iznos podrške za ruralni turizam 65%. Ruralni turizam na primorju je naše strateško opredjeljenje i tu vidimo veliki potencijal,” kazao je Cimbaljević.

Baš kao i resorno ministarstvo i Opština Kotor ima različite programe za podsticaj poljoprivrede na primorju među kojima su oni koji se odnose na maslinarstvo, na forumu je istakao potpredsjednik Opštine Kotor, Nebojša Ševaljević.

“U budžetu za narednu godinu sasvim sigurno ćemo povećati iznose za poljoprivredu, povećaćemo iznose za maslinarstvo. Opština Kotor možda nije prepoznata kao poljoprivredni kraj, ali turizam koji je naša osnovna privredna djelatnost je nezamisliv bez jake poljoprivrede i to prije svega onih autohtonih poljoprivrednih proizvoda kao što je maslina,” poručio je Ševaljević.

Forum o maslinarstvu u Kotoru

Među stručnjacima iz oblasti maslinarstva koji su reprezentovali zemlje regiona našli su se i predstavnici Instituta za jadranske kulture i melioraciju krsa iz Hrvatske koji su ukazali na značajne zaključke koji bi mogli dati veliki doprinos za dalji razvoj i popularizaciju maslinarstva kao grane privrede sa višestrukim benefitima.

“Crna Gora ima jako kvalitetne sorte koje muči alternativna rodnost Žutice i Lumbardeške, međutim, morate znati da to nisu jedine sorte koje možete uzgajati. Morate imati široki genetski skup maslina na jednom mjestu, samim time možete nadvladati alternativnu rodnost, možete poboljšati neka organoleptička svojstva ulja. Ono što je najbitnije, a što se najviše cijeni u svijetu, jeste imati monosortna ulja koja su dobijena od jedne sorte masline. To je jako popularno i samim tim podstičete privredu da se što veći napori ulažu u autohtone sorte ulja,” savjetovao je dr sc. Josip Tadić iz Institut za jadranske kulture i melioraciju krsa.

Korisne savjete kako bi maslinarstvo u Crnoj Gori bilo ekonomski isplativije ponudio je profesor dr Ilija Moric sa Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Kotoru.

“Proizvoditi samo maslinovo ulje je na granici isplativosti, upravo zbog toga, potrebno je širiti paletu usluga i prizvoda. Tu su kozmetika na bazi maslinovog ulja, tu je i komina koja se i dalje tretira kao otpad, ali je vrijedna sirovina. Tu je i niz usluga koje se mogu razviti na bazi maslinarstva, najvažnije su turističke usluge, ali ništa manje i ostali događaji kao što su kulturno-umjetnički sadržaji koji se mogu odvijati u maslinjacima i drugim prostorima koji su vezani za proizvodnju i preradu maslina. Ta rentabilnost može da bude izuzetno atraktivna za preduzetnike i biznise iz Crne Gore i svijeta,” kazao je profesor Moric.

Veliko zadovoljstvo načinom na koji je protekao posljednji događaj MD “Boka” u sklopu COOPeR projekta izrazila je i direktorica Maslinarskog društva “Boka”, Vesna Đukić.

“Prezadovoljni smo saradnjom sa našim partnerima i rezultatima, a jedan od glavnih rezultata je već uspostavljeni Regionalni centar za maslinarstvo koji će biti od koristi svima nama koji smo učestvovali u projektu. Sve tri zemlje-partneri moći će da koriste veliki spisak usluga koje će koristiti i našim maslinarima,” kazala je Đukić.

Kao pokazatelj velikog značaja ovog projekta Đukić je podsjetila da je on međunarodno prepoznat i finasiran iz fondova Evropske unije, a da je značajnu podršku u Crnoj Gori sa 15% učešća pružilo Ministarstvo javne uprave.

“Ovaj projekat je za nas veoma značajan jer smo stekli vrlo dobre saradnike, razvili smo i dobar međuljudski odnos, što znači da ćemo ubuduće imati mnogo više prilika i da zajedno sarađujemo, a mi sami da najviše naučimo od onih koji imaju mnogo više znanja i iskustva u ovoj oblasti,” podvukla je Đukić.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije