15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

U Kotoru otvorena izložba – Crnogorsko ćirilsko štamparstvo

Povodom Dana opštine Kotor u petak je u crkvi Svetog Pavla u Starom gradu otvorena izložba “Crnogorsko čirilsko štamparstvo”.

Povod je obilježavanje pet stotina dvadeset pet godina od štampanja „Oktoiha prvoglasnika” odnosno pet stotina godina od štampanja „Psaltira” i „Služabnika” – prvih knjiga Božidara Vukovića Podgoričanina.

Izložba – Crnogorsko ćirilsko štamparstvo foto Boka news

– Nije slučajno što je ova izložba poslije Podgorice i Sofije postavljena u ovom kulturnom zdanju grada Kotora, koji je bio i ostao izvorište pisanih riječi minulih epoha. Jedan od prvih štampara je bio Kotoranin Andrija Paltašić. Drugi značajni kotorski štampar bio je Jeronim Zagurović. Veoma interesantan je podatak da su se prve štampane ćirilične knjige iz štamparije Božidara Vukovića Podgoričana donosile najviše u Kotor, a jedan od nabavljača bio je knjižničar Lazar Brajnović.

Na 24 izložene reprodukcije izložba govori o značajnom segmentu kulture i obrazovanja, pismenosti…

Ova izložba će biti dobar putokaz profesorima književnosti i istorije da učionicu u narednom periodu zamjene ovim kulturnim zdanjem i da učenici kroz ovu izložbu na najbolji način se upoznaju sa štampanom knjigom minulih epoha, kazala je Mileva Pejaković Vujošević predsjednica kotorskog Ogranka Matice crnogorske.

Sekretarka za kulturu, sport i društvene djelatnosti Marina Dulović,  u svom izlaganju povukla je paralelu između štamparstva, knjige i novih tehnologija.

Izložba – Crnogorsko ćirilsko štamparstvo foto Boka news

“Na samom kraju 15 vijeka pri dvoru Crnojevića pojavio se kulturni bljesak koji i dan danas svijetli na očuvanju identiteta kulturnih potencijala crnogorske istorije. Jubilej 525 Oktoiha i 500 godina „Psaltira” i „Služabnika” – prvih knjiga Božidara Vukovića Podgoričanina, je veoma značajan datum i događaj zbog kojeg i mi danas koji se služimo novim i savremenim tehnološkim dostignućima treba da budemo ponosni, vrijednujemo i nezaboravljamo njegov značaj.

Živimo u naprednom 21. vijeku svijetu inzvarednih naučnih i tehnoloških dostignuća, novih znanja i saznanja ali statistika govori da je na planeti Zemlji  svaki osmi čovjek nepismen, što je i dalje veliki problem čovječanstva” – kazala je između ostalog Dulović.

Izložba – Crnogorsko ćirilsko štamparstvo foto Boka news

Izložbu je otvorio predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović koji je podsjetio da se izložba upravo vratila iz Sofije, da Matica crnogorska ima odličnu saradnju sa Naučnim arhiivom Bugarske i nacionalnom bibliotekom Kirilo i Metodije gdje je ova izložba prikazana.

“U Bugarskoj, postoji u manastirima i naučnim arhivima, muzejima, čuva se 13 inkanabula iz Crnojevića štamparije i 43 knjige iz štamparije Božidara Vukovića” – kazao je Radulović.

U muzičkom dijelu programa nastupila je profesorka flaute Andrea Živković.

Organizatori izložbe su Matica crnogorska – Ogranak Kotor i Opština Kotor.

Izvor:M.M.

Najčitanije