21.4 C
Kotor

Slušaj online radio

U Kotoru planirana gradnja još jednog luksuznog kompleksa – Turističko naselje Glavatičići

Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Studio Synthesis architecture & design)
Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Studio Synthesis architecture & design)
U Kotoru bi u narednom periodu mogao da nikne novi turistički kompleks, i to u obuhvatu LSL Glavatičići. Naime, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, odnosno služba glavnog državnog arhitekte dala je saglasnost na idejno rješenje objekta turističkog naselja Glavatičići, iza kojeg, kako se vidi, stoji grupa investitora.
U projektu koji je obradio studeio Synthesis, navodi se da je površina cijele parcele na kojoj je planirana gradnja kompleksa 35.308 m2, dok površina obrađena idejnim rješenjem iznosi 29.864 m2.
Investicija podrazumijeva izgradnju turističkog naselja koje će se sastojati od centralnog objekta, paviljona, vila, te zelenih i saobraćajnih površina.
Centralni sadržaji osnovnog objekta projektovani su u skladu sa kategorijom četiri zvjezdice, te zadovoljavaju potrebne kapacitete centralnih sadržaja za čitavu urbanističku parcelu.
Projektantni objašnjavaju da je predviđeno da dio centralnog objekta, a koji predstavlja drugu fazu izgradnje centralnog objekta, odnosno smještajne jedinice – hotelske sobe i apartmane, budu izgrađene na dijelu parcele koji ne obuhvata ovo idejno rješenje.
– Budući da je urbanističko-tehničkim uslovima predviđena fazna izgradnja centralnog objekta na način da se u prvoj fazi realizacije predvidi hol, recepcija, restoran sa kuhinjom i toaleti za goste, investitori su predvidjeli kompletne kapacitete centralnih funkcija osnovnog objekta na svom pripadajućem dijelu urbanističke parcele u okviru prve faze centralnog objekta – navodi se u dokumentu.
U okviru prve faze radova predviđena je izgradnja objekta površine 1.102 m2 koji pokriva sve centralne funkcije. Uz ovaj objekat predviđen je parking kapaciteta 16 mjesta koji zadovoljava potrebe za parkiranjem na dijelu urbanističke parcele koja je obrađena ovim idejnim rješenjem, te većim dijelom i potrebe za parkiranjem sljedeće faze izgradnje koja nije obrađena ovim idejnim rješenjem, a u skladu sa dozvoljenim kapacitetima.
Žukovica - foto Boka News
Žukovica – foto Boka News
S obzirom na ukupnu površinu objekata obrađenih ovim idejnim rješenjem od 7.760 m2, u okviru kapaciteta predviđena je i rezerva za ukopane ekonomske “Back of House” prostore.
Turističko naselje obrađeno idejnim rješenjem je u skladu sa planom i službenom kategorizacijom projektovano kao ugostiteljski objekat za pružanje usluga smještaja, pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, koji obuhvata više odvojenih funkcionalnih građevinskih cjelina, sa kapacitetom od 40 smještajnih jedinica, recepcijom sa holom, restoranom sa kuhinjom, SPA sa unutrašnjim bazenom, konferencijsom salom, a sve u skladu sa specifičnim uslovima mjesta u kojem se turističko naselje nalazi.
U okviru dijela urbanističke parcele obrađenog ovim idejnim rješenjem planirana je izgradnja centralnog objekta sa svim neophodnim sadržajima za funkcionisanje kompleksa i 40 vila, odnosno 37 vila i 3 paviljona. Objekti su orijentisani uz pad terena, pretežno ka jugu i jugozapadu, kako bi se omogućio maksimalni protok vizura ka moru Prema projektnom zadatku svi sadržaji su kategorije 4*.
Izvor:eKapija

Najčitanije