17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

U luku Gruž uplovio školski brod “Shabab Oman II”

Shabab Oman II

Školski brod “Shabab Oman II” (Omanska mladost II) Kraljevske mornarice iz Omana uplovio je danas oko 8 sati u dubrovačku luku Gruž, a na vezu će ostati do 13. maja, piše HRT.

Radi se o jedinstvenom jedrenjaku na svijetu dužine 87 metara i s 29 jedara. Ovaj brod je uvijek u nekoj diplomatskoj misiji, a jedan od njegovih ciljeva je upoznavanje i povezivanje različitih kultura s kulturom Omana te otvaranje različitih mogućnosti suradnje, od kulturne, obrazovne, turističke, gospodarske…

Brod je izgrađen 2014. godine s ciljem da zamijeni svog starijeg prethodnika, Shabab Oman, u svrhu obuke za Kraljevsku mornaricu Omana. Ovaj četverostruki kliper ima tri jarbola i prepoznatljivi trup u obliku slova “V”, a kao i svi kliperi, izgrađen je za brzinu. Ima 29 jedara veličine 2630 četvornih metara, što mu omogućuje brzinu plovidbe do 17 čvorova. Brod ima najmanje 90 članova posade, od kojih je 54 stalnih članova i 36 učenika, piše Sail Training International.

Građani brod mogu posjetiti danas od 11 do 18 sati te u srijedu od 10 do 18 sati, vidjeti i unutrašnjost broda te se upoznati s omanskom tradicijom plovidbe, turističkim potencijalima i bogatim kulturnim nasljeđem Omana.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije