13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

U Mostaru otvoren muzej oldtajmera

Muzej oldtajmera – foto klix.ba

U Mostaru je juče uz prigodnu svečanost otvoren prvi Muzej oldtimera u BiH koji je okupio oldtimere iz devet zemalja svijeta i brojne ljubitelje limenih četverotočkaša iz prošlog stoljeća.

U novootvorenom muzeju u mostarskom naselju Rodoč koji se nalazi u prostoru nekadašnje kasarne je izloženo 40 eksponata među kojima se nalaze jedinstveni primjerci oldtimera kakvi se ne mogu pronaći u ostatku Evrope.

Sadržaj su obogatili i broji gosti koji su stigli iz devet zemalja svijeta i bogat kulturno-umjetnički program kojim su članovi u narodnim nošnjama posjetiocima dočarali vrijeme kad su izložena vozila vladala evropskim saobraćajnicama.

Predsjednik Oldtimer kluba Mostar Zdravko Vidović koji je idejni tvorca jedinstvene priče u najvećem hercegovačkom gradu ističe kako je ovo prvi muzej oldtimera jednog kluba koji je nastao isključivo zahvaljujući entuzijazmu članova na što je jako ponosan.

„Ovo je prvi put zabilježeno u Evropi da Klub otvara muzej i servis za procjenu oldtimera i kampus oldtimera. Jedinstven je muzej na Balkanu i prvi muzej jednog oldtimer kluba, koji je pod zaštitom UNESCO-a, punopravni član svjetske oldtimer organizacije FIVA i predstavnik BiH“, ističe Vidović s ponosom.

Naglašava da ideja o otvaranju muzeja seže još unazad 15 godina zbog želje za unapređenjem kulturnog sadržaja na prostorima Mostara i da su priču uspjeli realizirati zahvaljujući Civilnoj zaštiti HNK koja im je dodjelila prostor.

„Investirali smo 210 hiljada KM da se objekat dovede u stanje za korištenje i četiri mjeseca danonoćno radili kako bi uspjeli realizirati priču do kraja maja kada tradicionalno u Mostaru organiziramo skup oldtimera koji dolaze iz raznih krajeva svijeta i zaista sam ponosan zbog toga“, kaže idejni tvorac jedinstvenog muzeja u našoj zemlji.

Muzej se prostire od 700 kvadratnih metara, a izloženo je za sada 40 automobila iz prošlog stoljeća, među kojima su neki stari i oko 100 godina. Uz to imati servis za procjenu oldtimera, gdje će se utvrđivati originalnost vozila potrebna za registraciju oldtimera.

U sklopu muzeja je također antikvarnica i pub za goste, a planiraju u surađuju sa mladim umjetnicima održavati i umjetničke izložbe, promocije, prezentacije i brojni sadržaji s ciljem da to bude kulturno mjesto koje je jedinstveno u regiji.

Osim uživanja u izložbenom dijelu i fotografiranja sa muzejskim primjerima vozila, posjetioci danas imaju mogućnost i za avanturističku vožnju Yugoturu u jednom od restauriranih vozila, što će biti dio turističke ponude u Mostaru sa ciljem da se promovira i Vinsku cestu Hercegovine.

/www.radiopadrino.ba/

Izvor:klix.ba

Najčitanije