12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Migranti u Meksiku izveli operu koja dramatizira njihovo iskustvo

izbjeglice-migranti

U meksičkom pograničnom gradu Tijuani deseci migranata izveli su u subotu operu kako bi ukazali na borbu onih koji pokušavaju u borbi za bolji život doći do Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Uz baroknu glazbu i urbani ples, opera prikazuje priču o 15-godišnjoj gvatemalskoj tinejdžerici koja je s majkom krenula na sjever, bježeći od nasilja bandi u svojoj zemlji. Nakon što su stigle do američke granice u blizini San Diega, vraćene su nazad u Meksiko da čekaju postupak za azi, u sklopu programa “Protokoli za zaštitu migranata” (MPP), također poznatog kao “Ostani u Meksiku”.

Redateljica Yuriria Fanjul, iz Mexico Cityja, rekla je kako je sudjelovanje u operi omogućilo glumcima da procesuiraju traumu vlastitih migracijskih iskustava. “Pokazalo se da im glazba i izvođenje djela prirodno pomažu da procesuiraju te emocije”, navela je.

Jedna od glumica, Karla Patricia izrazila je nadu da će moći nastaviti sudjelovati u scenskoj umjetnosti. “Ova je opera bila potpuna promjena u mom životu”, istaknula je i dodala da je jako sretna što pleše.

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije