21 C
Kotor

Slušaj online radio

U nesreći na planini Jezerski vrh poginula naučnica iz Osijeka

Jezerski vrh – Foto: Shërbimi i Kërkim-Shpëtimit Malor i Kosovës

Hrvatska državljanka (43) poginula je u nesreći koja se dogodila u planinama u Albaniji, na samoj granici s Crnom Gorom. U blizini gotovo 2700 metara visokog Jezerskog vrha, naučnica iz Osijeka skliznula je niz snježnu liticu i na mjestu izgubila život.

Nakon dojave o nesreći, na planinu je stigao helikopter s pripadnicima policije i gorske službe traganja i spašavanja. U akciji, koja je trala deset sati, izvučeno je sedam planinara, četiri hrvatska i tri srbijanska državljanina…

Jučer u 11 sati stiže poziv upomoć. U akciju kreću albanska policija i kosovska gorska služba spašavanja.

– Prva informacija je bila ta da jedna osoba kliznula pri Jezerskom vrhu, što je najviši vrh albanskih alpa i da je ostali planinari ne mogu vidjeti, rekao je Fidan Abazi, voditelj akcije, Gorska služba traganja i spašavanja, Kosovo.

Spasioci helikopterom stižu blizu mjesta nesreće. Vrlo brzo i do nastradale planinarke. Nažalost, nije joj bilo pomoći. Padina s koje je skliznula bila je prestrma.

Nakon što su odvezli njezino tijelo, vraćaju se po ostale planinare. Njih četvero iz Hrvatske i troje iz Srbije. S pomoću sigurnosne užadi, spustili su se na sigurno.

– Planinari su fizički dobro, ali su svi u šoku i zapravo su dosta potreseni samim događajem, kazao je Krešimir Burazer, HGSS Osijek.

Jezerski vrh – Foto: Shërbimi i Kërkim-Shpëtimit Malor i Kosovës

Riječ je o planinarima koji imaju iskustva.

– Znam da je u zadnje vrijeme sudjelovala na više izleta koji su bili u zimskim uvjetima. Koliko mi je poznato, imali su svu potrebnu opremu. I tehničku i sigurnosnu za kretanje po takvim terenima.

Potvrđuju to i kosovski kolege. Pretpostavljaju i što je na gotovo 2700 metara nadmorske visine pošlo po zlu.

– Imali su baš loš i tvrd led i samo pri kraju ona je kliznula, nisu bili vezani, ali su bili pripremljeni, kaže Fidan Abazi.

Priprema za ovakve izlete morala bi uključivati i kontakt s veleposlanstvom, naglašava veleposlanik u Albaniji.

– Budući da Albanija nema dugu tradiciju alpinizma sve te informacije o prijelazima, o svim tim vrhovima koje treba osvojiti, su prilično nepouzdane, kazao je Zlatko Kramarić, hrvatski veleposlanik u Republici Albaniji.

Na planini opreza nikada dosta, a Jezerski vrh smatra se jednim od najopasnijih na Dinarskom gorju.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije