15 C
Kotor

Slušaj online radio

U okviru projekta “CattaroSail” uče mlade Kotorane izradi maketa brodova

“Izrada maketa drvenih tradicionalnih arsenalki dio su projekta CattaroSail, koji se sprovodi u opštini Kotor, a podržan je u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD).

Aktivnosti u okviru projekta “CattaroSail” počele su u julu mjesecu, a trenutno je u toku obuka mladih Kotorana u izradi maketa. Damir Montić je predavač koji sprovodi obuku i izrađuje makete ,,arsenalke na jedrima”.

CattaroSail

Časovi su poučni i interesantni za djecu iz Kotora, koji su i ciljna grupa ovog projekta. Cilj projekta “CattaroSail” je razvijanje tradicije koja je jako značajna za Boku i koja potiče iz tivatskog Arsenala.

Vremenom kako se razvijala industrija, potisnuti su drveni brodovi, koje su zamijenili trenutno popularni plastični brodovi. Jedrilicarski Klub,, Lahor” i NVO “Kamelija” iz Stoliva su partneri na projektu, koji su doprinijeli mnogo u organizaciji ali i realizaciji aktivnosti.

CattaroSail
Trener jedriličarskog kluba “Lahor” Filip Petricevic je uključio djecu iz kluba i na profesionalan način obučavao mlade Kotorane u jedrenju na tradicionalnim drvenim barkama, i dočarao kako se to nekada jedrilo.

Najčitanije