12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

U Parizu postavljeno umjetničko djelo koje upozorava na onečišćenje

U Parizu umjetničko djelo koje podsjeća na fosilna goriva i plastično onečišćenje – Foto: Yonathan Van der Voort / REUTERS

Lobisti Greenpeacea u subotu su u Parizu predstavili umjetničko djelo u obliku stroja koji izbacuje boce ispred dizalice za naftu, što se poklopilo s pregovorima u organizaciji UN-a o uklanjanju plastičnog otpada.

Kanadski umjetnik Benjamin Von Wong rekao je da njegovo pet metara visoko djelo podignuto pokraj Seine ukazuje na povezanost između fosilnih goriva i onečišćenja plastikom koje bi se u sljedeća četiri desetljeća moglo utrostručiti.

Od 460 miliona tona plastike, koliko je ljudi proizvedu svake godine, reciklira se samo oko 9 posto otpada.

Sastanku pod nazivom Globalni sporazum o plastici (INC2) koji će se održati u Parizu u sjedištu UNESCO-a, okupit će idući tjedan više od tisuću izaslanika, među kojima će biti ministri i predstavnici vlada.

Cilj pregovora koje organizira UN je snažnije se angažirati na pravno obvezujućem paktu o recikliranju veće količine otpada. O sporazumu bi se trebalo početi pregovarati do kraja 2024.

– Ne djelujemo li do 2050. u oceanima će biti više plastike nego ribe, rekla je u subotu francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna, citirajući podatke Ujedinjenih naroda.

Francuska je u subotu bila domaćin ceremonije pokretanja pregovora o plastičnom onečišćenju. Tehničke rasprave i pregovori trajat će od ponedjeljka do petka.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) prošle je godine izvijestila da bi se plastični otpad na globalnoj razini mogao utrostručiti do 2060.

No Program UN-a za okoliš (UNEP) u svibnju je izvijestio da bi zemlje do 2040. mogle smanjiti taj otpad za 80 posto budu li koristile postojeće tehnologije i budu li se angažirale na ozbiljnijim političkim promjenama.

– Nadamo se da će ovaj stroj poslužiti promatračima kao snažan vizualni podsjetnik na hitnost ovog problema, rekao je umjetnik Von Wong, prenosi Greenpeace na svojim web stranicama.

U petak su u glavnome francuskom gradu održani prosvjedi boraca za očuvanje planeta od plastičnog otpada za vrijeme održavanja godišnje skupštine tvrtke Total Energies, francuske i multinacionalne energetske kompanije, jedne od šest najvećih naftnih i plinskih kompanija u svijetu.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije