14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

U Parku prirode „Orjen“ radno obilježen Međunarodni dan planina

Zaposleni u Agenciji za razvoj i zaštitu Orjena koja upravlja Parkom prirode „Orjen“, izveli su povodom Međunarodnog dana planina akciju sakupljanja otpada na Vrbanju.

Naime, Vrbanj kao mjesto sa najboljim uslovima za masovniju posjetu, trpi i određene posljedice od njenog povećanja jer se ne drže baš  svi posjetioci eko- maksime „ne ostavljaj tragove u prirodi“. Takođe, uočen je i problem sa otpadom koji se regularno odloži u kontejnere, ali ga iz njih vade i raznose po prirodi, što vjetrovi, što domaće životinje na slobodnoj ispaši.

Agencija stoga planira da u saradnji sa Javnim preduzećem “Čistoća”, nađe i primijeni adekvatno rješenje, te tako djeluje na očuvanju prirodne sredine i izgleda Vrbanja kao najvažnije ulazne kapije Orjena. Vjerovatno će to biti zamjena postojećih kontejnera onim sa poklopcima, što je bolja solucija od dosadašnje, ali zahtijeva i malo više pažnje samih korisnika oko otvaranja i zatvaranja poklopca. Tokom ovogodišnje akcije sakupljeno je 5 vreća smeća, što i nije velika količina a zahvaljujući permanentnim aktivnostima Agencije na čišćenju ove lokacije.

Park prirode Orjen

Međunarodni dan planina, 11. decembar, obilježava se još od 2002. godine, kada je ustanovljen odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. To je datum  koji nas podsjeća na važnost planina za život, i prilika za isticanje potencijala ili otežavajućih okolnosti za razvoj planinskih resursa, odnosno,za sklapanje partnerstava koja će donijeti pozitivne promjene za planine i planinske predjele.

Planine su od suštinske važnosti za život na Zemlji. Bez obzira na to da li živimo na najvišim planinama ili kraj mora, najčešće nismo dovoljno svjesni koliko smo vezani za planine i na koje sve načine one utiču na naš život. Planine su staništa različitih biljnih i životinjskih vrsta, a svaki deseti stanovnik planete živi u planinskim predjelima. Stoga je veoma bitno da svi koji dolaze kao gosti, ostave iza sebe prirodu istu onakvu kakvu su je zatekli, baš kao što kaže citat, čest na info tablama u zaštićenim područijima: “U prirodi ostavite samo tragove svojih stopala”. Zbog toga apelujemo na posjetioce Orjena da ničim ne zagađuju njegovu prirodu a da svoj otpad ponesu nazad sa sobom, ili odlože u kontejnere.

U svjetskim razmjerama s planina nam dolazi najveća količina slatke vode, što naizgled nije slučaj sa planinom Orjen. Voda je najskrivenija dragocjenost Orjena, planine sa najvećom količinom padavina u Evropi, ali ta voda, mada nevidljiva na njegovoj krševitoj površini, postoji u podzemlju i  ponovo izbija na površinu daleko od samog Orjena, često tek na obalama Boke Kotorske. Zato štedite ovo naše zajedničko dobro i čuvate ga od svake vrste zagađenja!

Najčitanije