24 C
Kotor

Slušaj online radio

U Plantažama ubrano oko 13 miliona kilograma grožđa

grožđe

U kompaniji 13. jul – Plantaže, u toku je berba vinskog grožđa, a do sada je ubrano oko 13 miliona kilograma, rekao je rukovodilac vinogradsko – voćarske proizvodnje Simo Boljević.

“Najteži dio je berba vinskog grožđa koje zahvata površinu više od dvije hiljade hektara. Ako vrijeme posluži ostatak bi trebalo da bude završen za 15-tak dana”,  kazao je Boljević agenciji Mediabiro. Prema njegovim riječima, do sada je ubrano 1,5 hiljada hektara, odnosno oko 13 miliona kilograma grožđa.

On je rekao da berba na breskvi i nektarina počela 31. maja i da završena prije desetak dana. Prema riječima Boljevića, ubrano je oko 880.000 plodova breskvi i nektarina za konzum, a oko 200.000 za preradu. “Tako da je plan koji je bio nivou od 780 hiljada kilograma, premašen za nekih 35%”,  kazao je.

Kako Boljević kaže, 12. jula je počela berba stonih sorti vinove loze, vodeće sorte kardinala, i da je ubrano oko 1,35 miliona kilograma. “Računamo da će ta berba, ako vremenski uslovi dozvole, trajati još nekih deset do 15 dana i da ćemo ispuniti plan koji na nivou od 1,8 miliona kilograma”, poručio je.

On je istakao da su zahvaljujući baš dobrom kvalitetu plodova breskvi i nektarina, stonog grožđa i dobroj turističkoj sezoni, postigli najbolji prodajnu cijenu. Kako je rekao, najviše radnika im dođe iz Srbije, Makedonije i Bosne. Boljević je kazao da su ove godine od potrebnih 500, uspjeli da obezbijede svega 300 radnika.
“Međutim, angažovanjem stalno zaposlenih radnika i kombajna nadam se da ćemo uspjeti da taj posao uspješno privedemo kraju”, ističe Boljević.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije