31.6 C
Kotor

Slušaj online radio

U Podgorici otvorena izložba “Crna Gora u osmanskim arhivskim dokumentima”

Foto: Rusmin Radič/AA

U organizaciji turskog kulturnog centra “Yunus Emre”, u Podgorici je sinoć otvorena izložba pod nazivom “Crna Gora u osmanskim arhivskim dokumentima”, javlja Anadolu.

Izložba, koja je realizovana u saradnji s JU Muzeji i galerije Podgorice, prikazuje najvažnija dokumenta koja pripadaju zajedničkoj kulturnoj baštini i kulturnom nasljeđu Crne Gore i Turkiye.

Direktorica JU Muzeji i galerije Podgorica Ivana Ćupić kazala je da velika upućenost Crne Gore na Osmansko carstvo datira još od 14. vijeka i da sadržajni kulturni odnosu dosežu do 20. vijeka.

“U Istanbulu je ove godine obilježeno 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije države. Bogata istorija međusobnih odnosa ostavila je referentnu arhivsku građu koja je dio zajedničke kulturne baštine i istorijskog nasljeđa”, kazala je Ćupić.

Prema riječima koordinatora Instituta “Yunus Emre” u Podgorici Abdurahim Turkera, ova ustanova već deset godina radi na promociji i uspostavljanju kulturne saradnje između dvije države.

“Ova izložba je jedan od najdragocjenijih napora da povežemo naše dvije kulture. Ova izložba upravo i otkriva različite aspekte odnosa između Crne Gore i Osmanskog carstva”, kazao je Turker.

Arhivista i istraživač Ugur Altug podsjetio je da su prvi odnosi Crne Gore i Osmanskog carstva uspostavljeni u 14. vijeku.

“Osmansko-crnogorski odnosi, sa svojom dugom istorijom, stvorili su dragocjeno iskustvo i značajno društveno i kulturno nasljeđe”, kazao je Altug i istakao da će na hiljade arhivskih dokumenata poslužiti da se bolje razumiju administrativni, vojni, diplomatski, kulturni i politički odnosi.

Ambasador Turkiye u Crnoj Gori Baris Kalkavan kazao je da je otomanska arhiva veoma vrijedna zaostavština.

“Izložba na svjetlo dana prikazuje evoluciju odnosa između Osmanskog carstva i Crne Gore”, kazao je Kalkavan.

Izložbi su između ostalih prisustvovali ministarka kulture i medija Tamara Vujović, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, brojne diplomate, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, kulturni stvaraoci i javni djelatnici.

Najčitanije