25 C
Kotor

Slušaj online radio

U Pomorskom muzeju otvorena izložba “Pet vjekova Boke Kotorske u evropskoj kartografiji”

U Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru sinoć je otvaranje izložbe “Pet vjekova Boke Kotorske u evropskoj kartografiji”, autora Ilije Mlinarevića, kustosa Pomorsko- tehničke zbirke.

Na 185 prikaza sažet je kartografski prikaz Boke Kotorske kroz pet vijekova. Izložba je omaž Boki, ali i omaž mnogobrojnim evropskim kartografima, izdavačima i graverima čiji radovi su sastavni dio ove izložbe.

„U pripremi ove izložbe bilo je preko 400 pomorskih mapa koje sam našao kao najzanimljivije, pred vama je 185. Jedna simbolika se desila ovih dana, večerašnja izložba korenspodira sa onim što ste desilo prije par dana u Pomorskom muzeju, a to je da je i formalno pravno tražen povraćaj statusa grada Kotora. Ove karte koje su oko vas svjedoče da je Kotor uvjek bio grad, da mu je mjesto među gradovima Mediterana, da nije neki „novi“ grad već milenijski centar ovog dijela Jadrana. Izložbu prati katalog na kojima je QR kod a kada ga očitate dolazite do kompletne karte sa podacima, na nijednoj karti Kotor nije zaobiđen od Renesanse do danas…“ – kazao je autor izložbe Ilija Mlinarević.

Pet vjekova Boke Kotorske u evropskoj kartografiji

Kustosica Hrvatskog pomorskog muzeja iz Splita Petra Blažević, sa kojim Pomorski muzej Crne Gore iz Kotora ima dugogodišnju saradnju, izrazila je zahvalnost na divnom prijemu i čestitala Dana opštine grada Kotora.

„Ilija je karte pogledao na jedan drugačiji način i ne predstavlja karte iz vaših zbirki, donosi tuđe zbirke, važnih međunarodnih institucija, preko Washingtonske kongresne biblioteke, Pariške nacionalne biblioteke, zagrebačke Sveučilišne knjižnice, Marčane u Veneciji koje govore o značaju Kotora. Ono što mene impresionira su karte i najsitnijih mjerila, koje ne možete koristiti za plovidbu, a na svakoj od njih je Kotor. To govori o pozicioniranju Kotora kao neizostavne točke u prometu, kao onoga grada iz kojega su potekli pomorci koji su sve ove karte pronjeli do ovih ogromno važnih zbirki. Možda ti kartografi nikada nisu bili u Kotoru ali su svi znali za Kotor…“ – kazala je Blažević.

Pet vjekova Boke Kotorske u evropskoj kartografiji

Ona se zahvalila Milinareviću na ideji kako predstaviti stare stvari na nov način, tako da i vi iz svoje fotelje zahvaljujući pametnim telefonima možete postati istraživači europske kartografije. Ispred vas ima i arapske kartografije, nekoliko osmanskih karata tako da je riječ o globalnoj važnosti vašega Grada zaključila je Blažević.

Izložbu je otvorio presjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, koji je kazao da izložba ukazuje na značaj Kotora kroz vjekove.

„Nakon podnošenja zvanične inicijative za povratak statusa grada Kotoru imao sam bezbroj pitanja novinara zašto je Kotor poseban, ali od večeras ću ih uputiti na gospodina Mlinarevića da im on obrazloži zašto u zadnjih pola milenijuma Kotor nikada nije preskočen na ni jednoj karti. Hvala u moje ime i grada Kotora na ovakvoj zbirci koja će doprinjeti ne samo u naučnom istraživanju istorije našega grada već i pomociju naše inicijative “ – kazao je Jokić.

Izložbu prati katalog koji na preko 200 strana donosi 185 kartografskih prikaza Boke sa QR kodom za svaku mapu.

Pet vjekova Boke Kotorske u evropskoj kartografiji

U muzičkom dijelu programa nastupili su Đurđa Petrović Polja i Dragan Ivanović.

Pet vjekova Boke Kotorske u evropskoj kartografiji

Kako je za naš portal kazao autor izložbe, kustos, Ilija Mlinarević na pripremi ove izložbe radio je godinu dana. Kao posebnu vrijednost ističe QR kod za svaku mapu, jer ukoliko ne digitalizajemo kulturnu baštinu u današnje vrijeme kao da ne postojite, a na tom polju digitalizacije svi zajedno u Crnoj Gori smo vrlo malo uradili, poručio je Mlinarević.

/M.Marušić/

Najčitanije