8 C
Kotor

Slušaj online radio

Izrael: Oslobađanje talaca iz Gaze neće početi prije petka

Lica talaca objavljena na zidu u Jeruzalemu
Foto: James Oatway / REUTERS

Oslobađanje talaca prema dogovoru o privremenom primirju između Izraela i militanata Hamasa neće se dogoditi prije petka, rekao je izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost u srijedu navečer.

Izrael i Hamas dogovorili su se rano u srijedu o prekidu vatre u Gazi na najmanje četiri dana kako bi se omogućio dolazak pomoći i oslobodilo najmanje 50 talaca koje drže militanti u palestinskoj enklavi u zamjenu za najmanje 150 Palestinaca koji su zatvoreni u Izraelu.

Vrijeme početka primirja i oslobađanja talaca koje je Hamas zarobio tijekom napada na Izrael 7. listopada tek treba biti službeno objavljeno. Egipatski sigurnosni izvor rekao je da su posrednici tražili da počne u 10 sati u četvrtak.

Izraelska javna televizija Kan, pozivajući se na izraelskog dužnosnika, izvijestila je da je došlo do 24-satnog kašnjenja provedbe sporazuma jer ga još nisu potpisali Hamas i posrednik Katar. Dužnosnik je rekao kako su optimistični da će sporazum biti proveden kada bude potpisan.

– Pregovori za oslobađanje naših zarobljenika napreduju i nastavljaju se cijelo vrijeme, rekao je izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanegbi u izjavi koju je objavio ured premijera.

– Početak oslobađanja kreće prema izvornom dogovoru između strana i ne prije petka, rekao je Hanegbi.

Premijer Benjamin Netanyahu nije spomenuo potencijalnu odgodu u provedbi sporazuma tijekom konferencije za novinare kasno u srijedu. Hanegbijeva izjava objavljena je oko sat vremena nakon konferencije za novinare.

Prvo primirje u skoro sedam tjedana starom ratu, postignuto nakon posredovanja Katara, pozdravljeno je diljem svijeta kao znak napretka koji bi mogao olakšati patnje civila u Gazi pod opsadom Izraela i vratiti više izraelskih zarobljenika kući. Arapski ministri pohvalili su sporazum, ali su rekli da bi on trebao postati prvi korak prema potpunom prekidu vatre.

Izrael je rekao da bi se prekid vatre mogao dodatno produljiti ako bi više talaca bilo oslobođeno, a palestinski izvor rekao je da bi čak 100 ukupno talaca moglo biti oslobođeno do kraja mjeseca.

Hamas i s njim povezane skupine zarobili su oko 240 talaca kada su islamistički naoružani napadači divljali po gradovima južnog Izraela 7. listopada. Prethodno je Hamas oslobodio samo četvero.

– Neće izvući sve taoce, ali će izvući ovih prvih 50-ak, sve žene i djecu… Počet će ih puštati tijekom sljedeća 24 sata, rekao je glasnogovornik Bijela kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.

– Sjedinjene Države također se nadaju da će stotine kamiona humanitarne pomoći stići u Gazu u sljedećih nekoliko dana, rekao je Kirby.

– Sada je važno da se svi aspekti u potpunosti provedu, rekao je američki predsjednik Joe Biden u komentaru na dogovor na X-u.

Najčitanije