17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

U potonuću dvaju čamaca kraj Tunisa nestalo najmanje 27 ljudi

migranti – foto AFP

Najmanje se 27 ljudi smatra nestalima ili mrtvima nakon potonuća dva broda s migrantima u blizini istočne obale Tunisa.

– Prvi brod isplovio je iz Tunisa za Italiju u petak s 37 ukrcanih ljudi. Dvadeset ih se smatra nestalima, dok je 17 spašeno, rekao je glasnogovornik suda u gradu Sfaxu. U subotu su iz mora izvučena četiri tijela nakon potonuća drugog broda, piše BBC. S drugog broda spašeno je 36 ljudi, dok ih se troje vodi kao nestale, rekao je glasnogovornik. Glasnogovornik Faouzi Masmoudi rekao je da su brodovi bili napravljeni od željeznih ploča.

Od početka ožujka zabilježeno je najmanje sedam sličnih brodoloma kod Tunisa, s oko 100 mrtvih ili nestalih ljudi.

Neki dijelovi tuniške obale udaljeni su samo oko 150 kilometara od Lampeduse, talijanskog otoka koji se često koristi kao točka prijelaza na kopno, piše BBC. Zbog svoje blizine Italiji, Tunis je prestigao Libiju kao glavno polazište za ljude koji bježe od sukoba i teškog siromaštva na Bliskom Istoku i u Africi u potrazi za boljim životom u Europi.

U prva tri mjeseca ove godine više od 14.000 migranata, od kojih je većina iz subsaharske Afrike, zaustavljeno je u pokušaju da iz Tunisa dođu do Europe, prema navodima tuniške obalne straže. Brojka je pet puta veća nego u istom razdoblju prošle godine.

Glasnogovornik tuniške nacionalne garde Houssem Jebabli rekao je da su očekivanja za 2023. veoma porasla jer odlazi mnogo više ljudi.

Migranti često plaćaju ogromne svote novca da bi ih krijumčari prevezeli u nesigurnim plovilima. Masmoudi je kazao da je najbitnije i ključno da sami krijumčari budu privedeni te je potom najavio istragu obje brodske nesreće.

– Cilj je bio pronaći “organizatore tih pokušaja prijelaza koji su ih natjerali da se ukrcaju na brodove od željeznog lima, koji uopće ne nude minimalne sigurnosne uvjete, ali su jeftiniji za proizvodnju od drvenih, kazao je.

Talijanska premijerka Giorgia Meloni u petak je rekla da Europa riskira ponovni veliki val migranata koji će stići na njezinu obalu iz Sjeverne Afrike ako se ne zaštiti financijska stabilnost u Tunisu. Meloni je pozvala Međunarodni monetarni fond (mmf) i druge zemlje da brzo pomognu Tunisu kako bi se izbjegao kolaps te zemlje.

Ministar vanjskih poslova Tunisa Nabil Ammar prošlog je tjedna rekao da zemlji trebaju sredstva i oprema za bolju zaštitu granica. Tunis je dobivao opremu iz Italije proteklih godina, ali je Ammar rekao da je zastarjela i nedostatna.

Izvor:HRT-Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije