7 C
Kotor

Slušaj online radio

Tradicionalne barke ‘osuđene na muzej’ zbog širenja terminala za kruzere?

Foto: Malta Maritime Museum / Morski.hr

Vlasnici tradicionalnih brodova prosvjeduju jer smatraju da će izgradnja terminala za kruzere biti pogubna za njihovu egzistenciju, ali i vrijednu kulturnu baštinu Malte.

Dgħajsa tal-pass tradicionalni je malteški brod koji datira iz feničkih vremena. U prošlosti se prvenstveno koristio kao brodski taksi, a danas se radi i o popularnoj turističkoj atrakciji.

Planirana izgradnja terminala za kruzere ostavit će ove tradicionalne barke bez prostora za pristajanje, smatraju prosvjednici koji su se okupili u 15-ak brodica ispred pristaništa Lascaris u Valletti, piše The Shift.

Vlasnici tradicionalnih brodova uvjereni su da će izgradnja terminala za kruzere biti pogubna za njihovu egzistenciju, ali i vrijednu kulturnu baštinu. Smatraju da je dužnost vlade zaštititi ih, ali kažu da su vladajući zaboravili na ‘malog čovjeka’, prenosi Morski.

Na prosvjedu su nosili natpise s porukama poput ‘Laburistička vlada je zaboravila na radnike’, ‘Izdajice malteške tradicije’ i ‘Dagħjsa tal-pass ravno u muzej’.

Izvor:morski.hr

Najčitanije