20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

U Prirodnjačkom muzeju Crne Gore otvorena je izložba “Životinje Afrike”

Otvaranje izložbe Životinje Afrike

Izložba “Životinje Afrike otvorena je sinoć u galeriji Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, gdje će posjetioci do kraja marta moći da uživaju u interesantnoj postavci koja će ih uvesti u intimni svijet afričke faune.

Pozdravljajući prisutne dr Natalija Čađenović direktorica Prirodnjačkog muzeja Crne Gore kazala je da je ova ustanova postala prezenter kulture, ustanova koja prati i osluškuje potrebe publike i učestvuje, kako je kazala u raznovrsnim društvenim kretanjima.

“Nakon uspješne prethodne godine i ovu smo započeli na isti način. Tako da i večeras, kao i mnogo puta do sada raznovrsnim sadržajem otvaramo vrata posjetiocima svih uzrasnih kategorija. Da Prirodnjački muzej Crne Gore predstavlja odličan primjer dobre prakse kulturne i međuregionalne saradnje potvrđuje i ova izložba, koja je nastala kao rezultata uspješne saradnje Prirodnjačkog centra Svilajnac i Prirodnjačkog muzeja Crne Gore”, kazala je ona.

Čađenović je napomenula da se jednom izložbom može prikazati tek djelić biodiverziteta Afrike, te da je u ovoj postavci predstavljen dio najmarkantnijih kičmenjaka tog kontinenta.

Otvaranje izložbe Životinje Afrike

“Kako nemamo odgovarajući prostor, odlučili smo da ugostimo jedan segment izložbe Prirodnjačkog centra Svilajnac. Očekujemo da će modeli privući pažnju posjetilaca, prvenstveno djece a nadamo se da će svi oni ovdje naći neku novu, zanimljivu informaciju”, poručila je ona u svom obraćanju.

Ispred Prirodnjačkog centra Svilajnac obratila se i direktorica te ustanove Sara Stevanović. Ona je kazala da su ovakve saradnje veoma bitne u eri tehnoloških napredaka.

“Veoma je bitno da zajedno promovišemo nauku na pravi način, kako mlađe generacije ne bi ostale bez tog segmenta. Zahvalila bih se direktorici Nataliji i njenom timu na upornosti, jer ovaj put nije bio ni malo lak i veoma sam zadovoljan što su na ovom putu istrajali”, istakla je ona.

Otvaranje ove zanimljive izložbe svojim govorom je uveličala i ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović.

Otvaranje izložbe Životinje Afrike

“Ova izložba nije samo skup divljih životinja, ona je priča o životinjama, evoluciji, interakciji i dinamici jednog od najbogatijih ekosistema naše planete, a ujedno i poruka naših nacionalnih ustanova JU Prirodnjački muzej i Muzej savremene umjetnosti, kako se zajedničkim radom i saradnjom sa Prirodnjačkim centrom Svilajnac mogu postići mjerljivi rezultati,” kazala je dr Vujović.

Podsjetila je da su djela prikazana na ovoj izložbi dio zbirke Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, Prirodnjačkog centra Svilajnac i Afričke zbirke MSU koji baštini nasljeđe nekadašnje Galerije umjetnosti nesvrstanih zemalja “Josip Broz Tito”.

Ministarka je ovom prilikom ukazala i na značaj i ulogu muzeja kao čuvara kulturne i prirodne baštine.

“Iz tog razloga cijenim važnim i prioritetnim u mom mandate projekat izgradnje objekata MSU i Prirodnjačkog muzeja koji će na obali rijeke Morače predstavljati jedinstvenu ambijentalnu cjelinu – mjesto kulture. Nova zgrada, novi veliki prostor biće važan korak za sve nas, jer je Prirodnjački muzej mjesto gdje se oblikuje muzejska publika i ima zadatak da u vrijeme brojnih izazova zaštite životne sredine postane centar istraživanja, obrazovanja, kulturne razmjene i razumijevanja,” saopštila je Vujović.

Prirodnjački muzej Crne Gore se zahvaljuje direktoru Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore dr Vladislavu Šcepanoviću na ustupljenim predmetima iz Afričke zbirke koji su dodatno obogatili sadržaj izložbe “ŽIVOTINJE AFRIKE” kao i Erste Bank AD Podgorica, prijateljima izložbe.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije