20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

U napadu na Harkiv poginulo sedam ljudi

Ruski napad dronovima na Harkiv Foto: Vitalii Hnidyi / REUTERS

Sedam je ljudi poginulo, među kojima troje djece, u subotu u ruskom napadu dronovima na benzinsku postaju u Harkivu, na istoku Ukrajine, rekao je guverner te oblasti Oleh Sinehubov.

Sinehubov je na Telegramu objavio da se, nažalost, broj poginulih u napadima na Harkiv popeo na sedam.

– Među njima je troje djece, od sedam i četiri godine te šestomjesečna beba, napisao je guverner.

Prema riječima gradonačelnika Ihora Terehova, Rusi su izveli napad iranskim dronovima Shaded. Pogodili su benzinsku postaju, koja se zapalila, a požar je zahvatio i 14 kuća.

S područja zahvaćenog požarom evakuirano je oko 50 ljudi.

– Benzinsku postaju pogodila su tri drona i uništila osjetljivu infrastrukturu. Izlila se golema količina goriva, zbog čega je i planuo tako velik požar, rekao je regionalni tužitelj Volodimir Timočko.

Subotnji napad slijedio je nakon niza noćnih napada na Harkiv i grad Veliki Burluk, koji je još istočnije.

Napad dronovima na Harkiv i Veliki Burluk

Ruski dronovi pogodili su u petak kasno navečer benzinsku crpku u Harkivu, drugom po veličini gradu u Ukrajini. Dužnosnici su rekli da su dronovi također pogodili bolnicu i restoran u gradu Veliki Burluk, istočno od Harkiva.

U Harkivu je šef lokalnog tužiteljstva Oleksandr Filčakov rekao, u videu objavljenom u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, da su tri drona pogodila benzinsku crpku u okrugu Nemišlianski malo prije 23 sata.

– Bilo je mnogo goriva i zato su ovako strašne posljedice požara, rekao je Filčakov.

Jedna je osoba ozlijeđena. Filčakov je rekao da bi broj žrtava mogao rasti jer su operacije potrage i spašavanja trajale tijekom noći.

Gradonačelnik Harkiva Ihor Terehov rekao je da je 14 privatnih kuća uništeno, a 50 stanovnika evakuirano. Na snimci koju je objavio vide se plamen i dim, koji se uzdižu nad širokim područjem.

Najviši vojni dužnosnik u Velikom Burluku Viktor Tereščenko rekao je javnoj televiziji Suspilne da su dronovi oštetili bolnicu i restoran. Informacije o stradalima još se prikupljaju.

Dužnosnici su izvijestili o napadu na bolnicu u gradu prošlog tjedna, zbog čega su morali biti evakuirani deseci pacijenata.

Reuters nije mogao neovisno potvrditi detalje napada. Rusija nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom, ali kaže da ne cilja namjerno civilna mjesta.

Harkiv je redovito meta napada od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022., a često posljednjih tjedana.

U crnomorskoj luci Odesi regionalni guverner rekao je da je u napadu dronom ozlijeđena jedna osoba.

Prijavljeno je da su tog dana tri osobe ubijene u granatiranju u selu u regiji Sumi na granici s Rusijom.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije