16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

U Risnu održano veče etnološkog i antropološkog filma pod nazivom “Muzika svijeta”

Muzika svijeta u Risnu

U Risnu je sinoć u dvorištu palate Ivelić održano veče etnološkog i antropološkog filma pod nazivom ‘’Muzika svijeta’’ u organizaciji NVO “Medaur” Risan – Društva za njegovanje kulturne baštine Risna.

Na programu su bila četiri dokumentarna filma, po selekciji proslavljenog režisera Vladimira Perovića, i to: TIBETANKA autora Huakin Đina iz Kine, SANZIANA autorke Zvezdane Stanojević iz Srbije, OD KRŠANA DO PEROJA Igora Bezinovića iz Hrvatske i CRVENA MARAMICA autorke Lejle Toprak iz Turske.

U ime organizatora publici se najprije obratila Marina Dulović, jedna od osnivačica našeg Udruženja, koja je kazala da ovo dešavanje predstavlja nastavak već održane večeri u septembru 2021. godine pod nazivom ‘’Običaji svijeta’’ i ujedno predstavljaju najavu budućeg Festivala etnološkog i antropološkog filma ‘’Risan’’ koji će se organizovati u septembru u našem gradu i na kome će publika imati priliku da se upozna sa kulturom, tradicijom, vjerovanjima i načinom života raznih naroda svijeta. Ona je istakla da je bilo izazovno izabrati lokaciju na kojoj se mogu održavati slični događaji s obzirom na to da u Risnu ne postoji prostor za odvijanje kulturnih dešavanja. ‘’Cijenimo napore Opštine Kotor da kroz tenderske ponude obezbijedi jedan sličan prostor na lokaciji zgrade ‘’Doma kulture’’ i nadamo se da će ubrzo biti riješen i ovaj problem koji opterećuje organizaciju i planiranje svih budućih dešavanja u Risnu’’, navela je Dulović.

Publici je filmove predstavio Vladimir Perović, koji je, između ostalog, kazao i da se raduje budućem festivalu dokumentarnog filma koji će biti revijalnog karaktera i na kome će se prikazati deset filmova. On je istakao i da ga izuzetno raduje činjenica da je svih deset autora ovih filmova iskazalo želju da, o svom trošku, gostuje na festivalu i predstavi se risanskoj publici. ‘’Ovo dokazuje da su naš Risan, Boka Kotorska i Crna Gora izuzetno atraktivne i vrijedne destinacije, ali i podneblje koje zasigurno pruža prelijep ambijent u kom može da se baštini festival ovog karaktera’’, istakao je Perović.

Muzika svijeta u Risnu

Prisutni su bili u prilici da se kroz projekciju filma ‘’Tibetanka’’ upoznaju sa mladom, ambicioznom i talentovanom djevojkom koja iz Tibeta odlazi u Peking i tamo se susreće sa kineskom kulturom. Ova djevojka sa sobom nosi svoju kulturu, običaje i pjesme, ali i sreću i tugu. Dokumentarac otkriva prirodu tibetanskih vjerovanja i njihovih tradicija u konfliktu sa modernom urbanom civilizacijom, a muzika i lijepo pjevanje mlade Tibetanke samo su element filma.

U okviru filmova ‘’Od Kršana do Peroja’’ i ‘’Sanzijana’’ gostima je predstavljena muzika koja se pjeva u Istri i Južnoj Srbiji.

Gledaoci su bili u mogućnosti da se upoznaju i sa političkim položajem Kurda u Turskoj. Lejla Toprak u filmu ‘’Crvena maramica’’ predstavila je borbu Kurda za svoj bolji položaj u društvu i kroz kulturu, muziku i ples.

Na kraju večeri publika je imala priliku da sa režiserom prodiskutuje o selekciji i da izrazi svoje impresije povodom prikazanih filmova.

Ovim programom željeli smo sugrađanima i zainteresovanoj publici predstaviti kulturu, tradicionalnu muziku i instrumenate iz različitih krajeva svijeta, kao i da najavimo budući festival dokumentarnog filma u Risnu.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije