7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

U SAD-u 200 pucnjava ove godine, Biden za zabranu jurišnih puški

Policija SAD – Foto: Ilustracija / Shutterstock

Masovna pucnjava u Sjedinjenim Državama, nažalost, postala je uobičajena, samo ove godine bilo ih je 198. U današnjoj pucnjavi u Teksasu život je izgubilo 9 ljudi, 7 je ranjenih. Među žrtvama su i djeca, najmlađe je imalo samo 5 godina. Napadača je ubila policija.

Posebno zabrinjava statistika koja pokazuje da na 100 stanovnika dolazi više od 120 komada oružja – čime SAD prednjači u svijetu.

To je neopisiva tragedija – izjavio je guverner Teksasa, koji je unatoč brojnim masovnim pucnjavama nedavno potpisao zakon o ublažavanju restrikcija za nošenje oružja. Naime, većina starijih od 21 godine u Teksasu može posjedovati i nositi pištolj bez dozvole. Iznimka su osobe koje su osuđivane.

Napad u Allenu posljednji je u nemilosrdnom nizu oružanog nasilja diljem SAD-a i dolazi samo nekoliko dana nakon napada u Atlanti u Georgiji, gdje je u jednoj bolnici ubijeno i ranjeno više ljudi.

U SAD-u je ove godine zabilježeno 200-tinjak masovnih pucnjava u kojima je poginulo ili ranjeno četvero ili više ljudi. To je najveći broj masovnih oružanih napada od 2016.

Masovne pucnjave u SAD-u često su bile povod javnih prosvjeda i poziva na strožu kontrolu prodaje i nošenja oružja. Ali za strože zakone o posjedovanju oružja nema političke volje, ali i građani su podijeljeni.

– Zastupnički dom Kongresa kontroliraju republikanci a oni ne podupiru ozbiljnu reformu zakona o oružju. Demokrat Joe Biden je potpisao cijeli niz izvršnih uredbi ali nema moć sam mijenjati zakon. Gotovo je sigurno da će u utrci za drugi mandat Biden predložiti zabranu prodaje jurišnog oružja civilima. Sigurno je i da će njegov republikanski oponent imati potpuno drugačiji prijedlog, javila je iz Washingtona za Dnevnik HTV-a Branka Slavica.

Ne postoji kritična masa za zabranu prodaje 

Što se tiče javnosti, dodala je – raste nezadovoljstvo. Prema Gallupu 63 posto Amerikanaca želi strože zakone o oružju i podizanje dobne granice za kupnju oružja sa 18 na 21 godinu. No, još uvijek ne postoji kritična masa za zabranu prodaje poluautomatskog i automatskog oružja.

Studije su naime pokazale da ta zabrana ne bi smanjila broj napada, nego broj žrtava. Zanimljivo je napomenuti, dodala je Slavica – da nakon svakog masovnog ubojstva raste broj Amerikanaca koji kupuje oružje. Osim toga pitanje nošenja oružja za većinu Amerikanaca je stvar građanskih sloboda i to je jedan od ključnih problema u ovoj priči, zaključila je.

Biden traži od Kongresa zabranu jurišnih puški 

Američki predsjednik Joe Biden ponovno je pozvao Kongres da zabrani jurišne puške, dan nakon pucnjave u trgovačkom centru u Teksasu gdje je pobijeno devetero ljudi.

– Ponovno pozivam Kongres da usvoji zakon kojim se zabranjuju jurišne puške i spremnici velikog kapaciteta. Uvodi kaznena i psihijatrijska provjera. Zahtijeva sigurno skladištenje (oružja). Ukida imunitet proizvođačima oružja. Odmah ću ga potpisati, dodao je.

– Potrebno nam je više akcije, i to brže, kako bismo spasili živote. Previše obitelji ima prazne stolce oko svojih stolova. Republikanski članovi Kongresa ne mogu nastaviti odgovarati na ovu epidemiju slijeganjem ramenima. Misli i molitve objavljene na Twitteru nisu dovoljne, naglasio je američki predsjednik.

Njegov poziv ima malo izgleda da dovede do zabrane u Kongresu. Republikanci, koji u tom domu imaju većinu, žestoko se protive zabrani.

Izvor:HRT

Najčitanije